open-navfaktor-logo
search
Diskvalifikacija opozicije
PDP podnio RAK-u prijavu protiv RTRS-a zbog navoda o sastanku sa Konakovićem
Partija demokratskog progresa (PDP) podnijela je Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine prijavu protiv Radio-televizije RS-a koja je, kako navode iz te stranke, u samo jednom prilogu emitovanom u Dnevniku i prenesenom na portalu, iznijela čitav niz netačnih, tendencioznih i malicioznih tvrdnji i uvreda na račun predsjednika PDP-a.
11.10.2021. u 12:31
get url
text

- Osim prijave RAK-u, protiv urednika spornog priloga bit će podnesena i tužba za klevetu - rekla je glasnogovornica PDP-a Anja Petrović.

Petrović navodi da se radi o prilogu "Šta su Šarović i Borenović radili na sastanku sa Konakovićem, koji RS-u prijeti ratom?", u kojem se navodi da su se predsjednici PDP-a i SDS-a uoči protesta opozicije 2. oktobra sastali sa više osoba, što ne odgovara istini. Ona kaže da je sastanak održan 4. jula, na poziv evropskih i američkih diplomata, što je poznato RTRS-u, jer su od učesnika uzeli izjave.

- Ništa od tendencioznih tvrdnji u prilogu RTRS-a ne odgovara istini. Tvrdnje koje je iznio RTRS su umišljajno iznesene laži s jasnim ciljem političke diskvalifikacije lidera opozicije, s obzirom na to da se dovode u kontekst razjedinjavanja RS-a i vojnih akcija protiv nje. Ovim je prekršen Zakon o RTRS-u, kao i Kodeks o emitovanju radio-televizijskog programa - smatra Petrović.

Ističe da je ovo jedan od načina zaštite digniteta RTRS-a i borbe da javni servis iznosi pravoveremene i istinite informacije, koje su u skladu s profesionalnim standardima i propisima.

- Osnivač Radio-televizije je RS, a ne politička stranka kojoj je uredništvo jasno naklonjeno. RTRS je javni servis svih građana, a ne "portaloid" koji prenosi vijesti po narudžbi svojih nalogodavaca. RTRS treba da služi na ponos svima nama, da su građani sigurni da sa svog javnog servisa dobijaju istinite informacije i od tog cilja mi nećemo odustati - zaključuje Petrović, saopćeno je iz PDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.