open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
PDP tvrdi: Kontrolno brojanje pokazalo brutalnu krađu glasova, sutra prijave Tužilaštvu BiH
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas, na konferenciji za medije u Banjoj Luci, da je dosadašnje kontrolno brojanje glasova za predsjednika RS-a pokazalo da se radilo o brutalnoj krađi glasova.
17.10.2022. u 14:32
get url
text

Najavio je da će opozicija u RS-u sutra Tužilaštvu Bosnu i Hercegovine predati krivičnu prijavu protiv više od stotinu osoba zbog organizovane izborne krađe, a tvrdi da su prikupili na stotine dokaza.

- Svjedočili smo 2. oktobra brutalnoj krađi na brojnim biračkim mjestima. Neko će reći da se radilo o nepravilnostima ili neregulanostima, a mislim da to najbolje oslikava riječ – krađa. Kako tumačiti da su od 528 prebrojanih biračkih mjesta, na više od 400 utvrđene nepravilnosti, a na više od 35 posto njih je došlo do krađe glasova. To pokazuje da je naš zahtjev i odluka o kontrolnom brojanju potvrdilo katastrofalne činjenice – kazao je Borenović.

Ocijenio je da je krađa bila organizovana, počevši od članova biračkih odbora do vrha vladajućih partija u RS-u.

- Besmisleno je da onda imamo parlament, vlast, Vladu… Ovo nisu bili fer i pošteni izbori - kazao je Borenović.

Kandidatkinja opozicije za predsjednika RS-a Jelena Trivić je istakla da je nakon završenog kontrolnog brojanja glasova za Doboj, jasno da se radilo o sistemskoj organizovanoj krađi izbora.

- Na većini biračkih mjesta postojala je namjera da se ja spustim, a moj protivkandidat podigne, što pokazuje da je postojao nalog i svjesna namjera da se to radi. To onda nisu političke, nego mafijaške organizacije. Očekujem drakonske kazne i od CIK-a i od pravosudnih organa. Samo brojanje ne može utvrditi sve nepravilnosti – rekla je Trivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.