open-navfaktor-logo
search
Ubjedljivo najskuplji
PDP tvrdi: Respiratori u RS-u nabavljeni po cijeni 157.312 KM po komadu, kakve veze s tim ima Dodikova savjetnica?
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović iznio je danas podatak, za koji tvrdi da je dobio od rukovodstva Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a (FZORS), da su respiratori u ovom entitetu plaćani po cijeni 157.312 KM po komadu.
09.06.2020. u 13:52
get url
text

On je objasnio da je kupljeno ukupno 50 takvih respiratora, za šta je plaćeno oko 7,8 miliona KM.

Borenović je naveo i da je nabavka urađena preko firme Medietik d.o.o. Banja Luka, a koja je "radila 80 posto nabavki za FZORS".

- Imamo saznanja o trošenju novca tokom nabavki u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije od 15. marta do danas, a koji ima elemente pljačke narodnog novca. Bezočna pljačka odnijela je milione KM novca građana RS-a - rekao je Borenović.

Podvukao je da su putem FZORS-a kupljeni respiratori po cijeni od 157.312 KM po komadu, te da je to "ubjedljivo najskuplje i po najvećoj, rekordnoj cijeni u regionu". Tvrdi da je tržišna cijena ovih respiratora između 18.000 i 20.000 KM.

- Ovdje se radi o štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca, po cijenama višim za 100.000 KM po respiratoru od nabavnih, odnosno višestruko višim od tržišnih cijena - kazao je Borenović.

Naveo je da je najskuplji respirator u FBiH "plaćen po cijeni 105.000 KM, te da je ta nabavka došla pod istragu, a da se u RS-u ništa od toga ne dešava".

- Očekujemo pod hitno formiranje anketnog odbora koji bi ispitao sve činjenice oko javnih nabavki tokom pandemije. Ovdje postoji ozbiljan posao i za pravosuđe. Očekujemo objavljivanje svih ugovora o nabavkama od 15. marta. Ova nabavka je plaćena avansno šest miliona KM, a respiratori su isporučeni mjesec kasnije - rekao je Borenović.

Ocijenio je da je "dat monopol preduzeću Medietik iz Banje Luke koja je radila 80 posto nabavki za Fond zdravstenog osiguranja RS-a".

Zastupnik Draško Stanivuković (PDP) je izrazio sumnju da je posao dogovaran u kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, tvrdeći da je navedena firma u vlasništvu supruga Ane Trišić-Babić, Dodikove savjetnice.

- Nabavljeno je do sada ukupno 165 respiratora, a koji su trebali da spase živote građana RS-a, a spasili su samo njihove budžete. Radi se o 85 prenosivih respiratora, gdje je svaki komad bio skuplji za 15.000 KM, 30 pneumatskih, a svaki je skuplji za 40.000 KM. Stvarna cijena je bila 38.000 KM,  a FZORS je platio po 78.500 KM, te ovih 50 respiratora od kojih je svaki po komadu skuplji za 100.000 KM - rekao je Stanivuković.

VEZANI TEKST - Jesu li tačne tvrdnje da je firma u vlasništvu muža Dodikove savjetnice nabavljala respiratore u RS-u?

Naveo je da je u RS-u plaćeno ukupno oko 15,1 milion KM za respiratore.

- Naša vlast se potrudila da za jedan respirator ukrade dva - dodao je.

Pozvao je na odgovornost premijera RS-a Radovana Viškovića, ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića i direktora FZORS-a Dejana Kusturića. Najavio je i krivične prijave protiv njih, ali i drugih za koje se utvrdi da su umiješani u ovaj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.