open-navfaktor-logo
search
Specijalni izaslanik
Peach: Dodik i Cvijanović su na opasnom putu koji šteti stabilnosti Bosne i Hercegovine
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcionisala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. Radi se o prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu.
11.04.2022. u 20:46
get url
text

Povodom odluke Ujedinjenog Kraljevstva, oglasio se i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan sir Stuart Peach. Njegova poruka objavljena je na Facebook stranici Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. 

- Današnja odluka ministrice vanjskih poslova je značajna i neophodna, ove osobe su na opasnom putu koji šteti stabilnosti i pravnom poretku u Bosni i Hercegovini. Što prije se napravi zaokret na tom putu, to bolje za građane BiH - rekao je Peach. 

- Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi sankcije političarima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine - navodi se na stranici britanske vlade.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.