open-navfaktor-logo
search
Susreo se s Plenkovićem
Peach: RS ne može biti neovisna, Srbija bi trebala uvesti sankcije Rusiji
RS ne može biti neovisna država,  London "osuđuje prijetnje" otcjepljenjem RS-a i nastavlja podržavati Dejtonski sporazum, kazao je Lord Stuart Peach, posebni izaslanik britanskog premijera za zapadni Balkan tokom posjete Hrvatskoj.
25.01.2024. u 10:52
get url
text

Bivši zapovjednik britanskog ratnog zrakoplovstva i bivši predsjednik Vojnog odbora NATO-a u Hrvatskoj se, između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem. 

Peach je u razgovoru za Hinu prije dvije godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar naše zemlje, britanski izaslanik je "i dalje zabrinut", posebno za sigurnosnu situaciju koju ugrožavaju prijetnje otcjepljenja RS-a. 

London te prijetnje osuđuje i poručuje da je RS legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i "neovisna država" kakvom ju želi učiniti njezin predsjednik Milorad Dodik, kazao je Peach. 

- Svijetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu - rekao je Peach u intrvjuu za Hinu. 

Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije protiv Rusije jer je posljednja država zapadnog Balkana koja to nije učinila te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u decemrbu kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, kaže Peach. 

Beograd pritom treba surađivati s Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju koja je u svom preliminarnom izvještaju dala konkretne primjedbe na izborni proces. 

Peach je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organiziranje oružanog sukoba kod mjesta Banjska na sjeveru Kosova u kojem su srbijanski državljani napali kosovsku policiju. 

Britanac je to nazvao "ozbiljnim incidentom" pa istaknuo da kosovske vlasti potpuno sarađuju u istrazi, "što je naglasio i razgovorima u Beogradu". 

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizirajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinirano djelovanje kosovske policije. 

Normalizacija između Beograda i Prištine bit će na dobrobit svih građana obaju država, ali i šire regije, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona "multietničke republike", rekao je Peach. 

Što se tiče Crne Gore i njene nove vlade koja ima podršku proruskih i prosrpskih stranaka, Peach je rekao da je ona pokazala pozitivne korake u reformi vladavine prava i imenovanja sudaca, što su prepoznale i Britanija i EU. 

Crnogorsku vladu treba ohrabrivati da zadrži ili ubrza tu putanju, rekao je Peach, naglašavajući važnost Crne Gore kao članice NATO-a. 
 
Peach je naglasio kako je danas zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti i novih sukoba "važnije nego prije" ne dodavati nove rizike području zapadnog Balkana te ne dopuštati onima koji žele destabilizirati to područje, poput Rusije, da u tome uspiju. 

U današnjem "svijetu moramo biti budniji nego ikad", rekao je Britanac koji opasnost za stabilnost vidi u lažnim vijestima i teorijama zavjere radi kojih stanovnici počinju stvarati stavove "iza kojih ne stoje činjenice".

Rusku agresiju na Ukrajinu Peach je proglasio napadom na evropske vrijednosti, zbog čega je ključno da Evropa ujedinjeno stane u njihovu odbranu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.