open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Peach sa Komšićem i Bećirovićem: Britanski interes jačanje sigurnosti Zapadnog Balkana i BiH
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović primili su specijalnog izaslanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan sir Stuarta Peacha.
23.11.2022. u 14:34
get url
text

Komšić i Denis Bećirović izrazili su zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva te intenzivnim političkim dijalogom i saradnjom.

Istakli su važnost podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracionim procesima u Bosni i Hercegovini. Izrazili su zahvalnost za dosadašnji snažan angažman Ujedinjenog Kraljevstva kao i najavljeni nastavak političkih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih vidova podrške Bosni i Hercegovini. Komšić i Bećirović su naglasili da je Ujedinjeno Kraljevstvo kao snažan zagovornik euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine iniciralo otvoreniji pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. To je, kako je rečeno, dalo novi podstrek reformskom procesu i ubrzanju puta Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Specijalni izaslanik sir Stuart Peach je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo i ubuduće pružati podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima i vladavini prava te da UK ostaje posvećeno demokratskom i sigurnosnom napretku Bosne i Hercegovine i prosperitetu zemlje u cjelini. Naglasio je da je interes UK jačanje sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju ekonomske saradnje sa posebnim akcentom na važnost privlačenja investicija iz Ujedinjenog Kraljevstva. Peach je potvrdio da UK planira povećanje ulaganja u infrastrukturu Zapadnog Balkana putem britanskih investicijskih partnerstava. To će, kako je istakao, između ostalog povećati energetsku nezavisnost, zaposlenost, proširiti proizvodne kapacitete a putem transfera tehnologija povećala bi se i konkurentnost privrede.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti odbrane. Prema riječima Peacha, Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH,  kao simbolu jedinstva, kako bi se ojačala stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.