open-navfaktor-logo
search
Schmidt ga "ugasio"
Pećanin: Konačno sam shvatio da sam teško pogriješio što nisam na vakat emigrirao na Novi Zeland
U organizaciji Aspen Instituta, u Berlinu, danas je održana je Međunarodna konferencija "New Government, New Reform Effort?" koja je okupila visoke političke dužnosnike, predstavnike međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Njemačke i Bosne i Hercegovine.
26.06.2023. u 21:56
get url
text

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić učestvovao je na panelu "A New Reform Impetus for Bosnia and Herzegovina" uz sagovornike Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te Susanne Schütz, direktoricu za jugoistočnu Evropu iz njemačkog federalnog ureda za vanjsku politiku.

Na konferenciji se, kako je saopćeno, govorilo o reformskim procesima, evropskom putu Bosne i Hercegovine i ispunjavanju 14 prioriteta nužnih za otvaranje službenih pregovora, kao i otvorenim političkim pitanjima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom.

Ovaj događaj komentirao je na društvenim mrežama novinar, advokat i analitičar Senad Pećanin.

- Nakon današnje konferencije (na kojoj je Christian Schmidt govorio o aktuelnim "bh. reformama" koje je on omogućio, a Konakovićev zamjenik Josip Brkić o idiličnom stanju u BiH nakon formiranja vlasti), ja sam rekao da bi odluke visokog predstavnika mogle zaista biti ocijenjene kao pun pogodak ukoliko je njihov cilj zadovoljenje potreba njemačkog tržišta radne snage za obrazovanim i kvalificiranim kadrovima iz BiH i regiona.

S obzirom na to da bi, u skladu sa višegodišnjim odnosom EU-a i brzinom integracija država zapadnog Balkana, BiH mogla postati članica Evropske unije 2147. godine, potrebno je:

1. da međunarodni akteri nastave da glume da Evropska unija želi države zapadnog Balkana integrirane u Evropsku uniju;

2. da domaći političari nastave da glume da je njihov cilj članstvo BiH u Evropskoj uniji - napisao je Pećanin u podužem statusu na Twitteru.

Dalje je dodao: 

- S obzirom na to da sam konačno shvatio da sam teško pogriješio što nisam na vakat emigrirao na Novi Zeland (zato što je Australija, ipak, preblizu Zapadnom Balkanu), odlučio sam da današnjom konferencijom okončam moj višedecenijski javni angažman u praćenju i analiziranju domaće, regionalne, evropske i svjetske politike.

Nadam se da je moja odluka neopoziva i doživotna, mada nisam siguran da jedna od slabosti mog karaktera ne bude jača od moje namjere.

Skoro 40 godina sam vodio unaprijed izgubljene bitke, uvijek o "svom trošku" i u korist vlastite štete, sa nadom i pogrešnim uvjerenjem da mogu doprinijeti izgradnji društva u kojem se kao građanin neću svakodnevno osjećati poniženim od bahatih, lopovskih, nacionalističkih, nekompetentnih i korumpiranih vlasti. Ukoliko (hopefully) budem istrajao u mojoj nakani, korist će biti opća: moja, zato što ogroman dio mog vremena, nerava, energije i zdravlja neću više rasipati na politiku, a političare u BiH ću osloboditi moje (skupe) navike da im javno saopćim šta mislim o njima - nastavio je Pećanin.

Na kraju je zaključio:

- Ja još ne znam ima li života nakon smrti, ali mi se čini da je moguć život i bez praćenja politike (doduše, ni to ne znam, jer još nisam probao). U svakom slučaju, ja sam namjerio promijeniti drugu polovinu mog života. Više neću živjeti u skladu sa Marxovom XI tezom o Fojerbahu, donekle modificiranom ("Levati su svijet samo različito tumačili, ali radi se o tome da se on promijeni").

Od mene toliko. Svim pratiteljima puno pozdrava!

Iz MVP-a je saopćeno kako je zamjenik ministra Brkić istaknuo kako je ovaj saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, formiran u najbržem roku u historiji Bosne i Hercegovine, spreman da uspostavi dinamiku koja će ubrzati evropsku perspektivu nakon stjecanja statusa kandidata u decembru prošle godine.

- Partneri na državnom nivou potpisali su dokument političkog djelovanja u kojem su se obavezali da će se do kraja 2023. godine završiti ključna pitanja, uključujući i pitanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i ograničenih ustavnih promjena uz implementaciju svih presuda.

Pravna država i vladavina prava u skladu sa zakonskim normama EU-a trebaju pokazati demokratsku zrelost Bosne i Hercegovine da je spremna biti integrativni dio i punopravni član EU-a, izdvojio je zamjenik ministra Brkić - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.