open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
Pehar: Kontinuiran pad broja oboljelih od koronavirusa, kad će daljnje popuštanje mjera
U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 706 uzorka, a jedan od njih je bio pozitivan na koronavirus i u pitanju je muška osoba koja se vratila iz Finske.
12.05.2020. u 13:13
get url
text

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je danas taj podatak ukazuje na činjenicu da mjere koje se provode na granici i stavljanjem pod izolaciju i ograničenog kretanja potvrđuju učinkovitost te epidemijske mjere.

Napomenuo je da do sada testirano 24.015 uzoraka, a kod 994 osobe je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Najviše zaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 261 i Zeničko-dobojskom kantonu gdje je 238 potvrđenih slučajeva.

- Jučer i danas nema pozitivnih slučajeva iz ZDK što znači da žarišta su Maglaju i Žepču stavljana pod kontrolu nadležnih zdravstvenih vlasti - smatra Pehar.

Od aktivnih slučajeva 34 je na bolničkom liječenju od kojih je jedan pacijent na respiratoru, ali Pehar ističe posebno da se kontinuirano zadnjih nekoliko dana bilježi povećanje broja ozdravljenih i pad aktivnih slučajeva. Tako se bilježi 691 slučaj oporavljenih i 267 aktivnih pacijenata.

Ipak zabilježen je i jedan smrtni slučaj u Hercegovini i u pitanju je nulti pacijent iz Livna koji je bio dugo na bolničkom liječenju i nije se uspio izboriti s bolešću čime je ukupno 36 potvrđenih smrtnih slučajeva u Federaciji koji se dovode u vezu s Covidom-19.

Pehar naglašava da ovakva epidemiološka situacija u proteklom vremenu pokazuje da donesene mjere koje se provode daju rezultate uz saradnju građana, ali to ne znači da ovakva dobra epidemiološka slika može navesti na preveliku dozu opuštanja.

To pokazuje, dodaje, da se odgovornim ponašanjem može situacija držati pod kontrolom i suzbiti pandemija, ali je potrebno pridržavati ih se i u budućem vremenu jer se očekuje daljnje popuštanje mjera, ali to ne znači opuštanje svih jer i najmanji propust može se brzo vratiti povećanjem broja oboljelih.

Govoreći o mogućem ukidanju vanrednog stanja u Federaciji BiH Pehar je kazao da se prate sva dešavanja u Republici Srpskoj, regionu i Evropi i koriste se njihova pozitivna iskustva, ali odluka o tome u Federaciji će se donijeti samostalno uz procjenu epidemiološke situacije.

Napomenuo je da otvaranje teretana i bazena spada u treću fazu popuštanja mjera te se očekuje da bi o ovim djelatnostima moglo biti govora krajem maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.