open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Pehar ne želi potpisati ugovore za nabavku vakcina za FBiH!
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ne želi potpisati nabavku vakcina za potrebe Federacije. Tačni razlozi nisu poznati, ali se spekulira kako se Pehar navodno plaši krivične odgovornosti?!
12.03.2021. u 20:18
get url
text

Zavod za javno zdravstvo FBiH je trebao obaviti cijelu proceduru u vezi s nabavkom vakcina, odnosno odabrati kompanije koje će nabaviti vakcine. Međutim, s tim se odugovlačilo sve vrijeme, Vladi su se plasirali razni izgovori, pa i oni da Zavod nema dovoljno ljudi, a ima više od 120 uposlenih.

Na kraju je formirana ad hoc grupa koja je uključivala predstavnike Zavoda, kantona, parlamentarce i druge, a na čijem je čelu zapravo bio Pehar. Ovo tijelo se bavilo prikupljanjem i razmatranjem ponuda u cilju što veće transparentnosti i adekvatnog odabira dobavljača.

Konačnu odluku ipak je donijela Vlada, a na osnovu onoga što su o potencijalnim dobavljačima pred Vladom iznijeli iz ad hoc grupe, tačnije na osnovu onoga što je Vladi prezentirao sam Pehar, koji je na sjednici u četvrtak učestvovao video linkom jer je neposredno prije odluke o dobavljaču otišao u samizolaciju zbog navodnog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom.

U konačnici, za nabavku vakcina su odabrani MGM Farm iz Kakanja i Krajinagroup iz Banje Luka zbog najpovoljnije ponude. MGM Farm je garantovala da može prve vakcine isporučiti u roku od 72 sata. 

VEZANI TEKST - Novalić o vakcinama: Firme MGM Farm i Krajinagroup su odabrane zbog brzine nabavke i kriterija

Premijer Fadil Novalić je jutros za ove dvije firme poslao pisma namjere Zavodu. Pehar je ugovore s dobavljačima trebao potpisati već danas, ali do kraja radnog vremena to nije želio učiniti.

Premijer je na kraju radnog dana poslao e-mail Zavodu i Peharu, te naložio im da rade i za vikend, kao i da do 10 sati u ponedjeljak "želi da vidi potpisane ugovore", potvrđeno je Faktoru iz ureda premijera Novalića.  

Vlada FBiH je na današnjoj hitnoj, telefonskoj sjednici, donijela odluku o preraspodjeli 12 miliona KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva zdravstva na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Novac je predviđen za nabavku vakcina protiv COVID-19.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.