open-navfaktor-logo
search
Nabavka vakcina u FBiH
Pehar: Prvo ćemo pregovarati sa Pfizerom, Krajinalijekom i Sinofarmom
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, koji je na današnjoj hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH imenovan za vođu "Ad hoc" tima koji će nabaviti vakcine za Federaciju BiH, kazao je da će taj tim prvo krenuti u pregovore s tri proizvođača čija su predstavništva u BiH, a to su "Pfizer", "Krajinalijek" za vakcinu "Sputnik V" i "Sinofarm".  
08.03.2021. u 18:53
get url
text

Pehar je naglasio da je još prerano prognozirati kada bi vakcine mogle doći u Federaciju BiH. 

- Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radit će se takozvani "interventni uvoz" jer vakcine za koronavirus nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju - kazao je.   

Osvrnuo se i na ponudu koju je FBiH dobila za nabavku ruskih vakcina "Sputnik V", te naglasio da su u dopisu koji je stigao od proizvođača navedene kontradiktorne stvari u smislu skladištenja vakcina, a dokumentacija koja je dostavljena Zavodu za javno zdravstvo FBiH nije bila dovoljna da se ponuda uzme u razmatranje. 

Istaknuo je da se šest kompanija odazvalo na poziv za nabavku vakcina za Federaciju BiH, te da "Ad hoc" tim mora biti oprezan u nabavci vakcina i pregovarati izravno sa proizvođačima ili ovlaštenim veledrogerijama. 

Dodao je da će 5.000 vakcina koje je Srbija donirala BiH biti u distribuciji sutra i prekosutra prema planu imunizacije.

Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj sjednici formirala ad hoc tim za brzu nabavku vakcina protiv koronavirusa na čijem je čelu Pehar.

U Sarajevu je danas održana hitna sjednica Vlade na kojoj su, između ostalog, razmatrane i mogućnosti nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Premijer FBiH Fadil Novalić je istakao kako je hitna sjednica Vlade održana zbog vanredne situacije i povećanog broja novozaraženih koronavirusom i potrebe da Vlada reagira na potrebu nabavke vakcina jer se globalni program COVAX-a na državnom nivou pokazao kao nefunkcionalan ili spor.

Zaključkom Vlade FBiH zadužuje se Zavod za javno zdravstvo FBiH da nastavi koordinirati dalje aktivnosti sa kompanijama koje iskazuju spremnost uvoza vakcina za potrebe FBiH, kao i da preduzme proaktivnu ulogu u ovom procesu, te i sami kontaktiraju kompanije za koje cijene da imaju mogućnost osiguranja uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH.

Ad hoc grupa za pregovore s proizvođačima vakcina i ovlaštenim zastupnicima će razmotriti sve ponude i putem Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sjednicu Vlade FBiH u četvrtak, 11. marta, dostaviti Prijedlog ugovora o nabavci vakcina sa odabranom kompanijom.

Ugovorom je potrebno osigurati do 400.000 vakcina po cijeni do 12 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.