open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
Pehar: U HNK je 27 oboljelih od koronavirusa, od toga 17 u Konjicu
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, je u današnjem obraćanju javnosti kazao da je do sada najviše pozitivnih osoba na koronavirus u Konjicu, a potom u Sarajevu i Mostaru.
26.03.2020. u 18:09
get url
text

Pozvao je građane da poštuju propisane mjere i da se ne krše mjere samoizolacije. Pehar je iznio najnovije podatke o broju testiranih i novooboljelih od koronavirusa u odnosu na jutrošnji izvještaj.

- Testirano je novih osam uzoraka od čega je koronavirus potvrđen kod četiri osobe. Što se tiče novih pozitivnih slučajeva, dva slučaja su iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka. Još uvijek čekamo rezultate testiranja koja su u toku, tako da ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima - rekao je Pehar i dodao:

"Do danas je u Federaciji BiH testirano ukupno 525 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 66 pacijenata. Po kantonima, HNK 27, Zapadnohercegovački 10, KS devet, ZDK osam, USK šest, BPK četiri, Posavski kanton jedan i središnja Bosna jedan. Tuzlanski i Kanton deset još uvijek nemaju pozitivnih slučajeva".

U Konjicu ima 17 pozitivnih slučajeva, Sarajevo i Mostar po devet, Široki Brijeg sedam, Bihać šest, Zenica četiri, Goraždu četiri, Grude tri, Tešanj dva, Novi Travnik, Orašje, Visoko, Breza i Čitluk po jedan pozitivan pacijent na koronavirus.

- Nažalost imamo i potvrđena tri smrtna ishoda vezana za infekciju koronavirusom, po jedan u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. U FBiH imamo više od 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom, očekujemo da će se taj broj i dalje povećavati. Pozivam sugrađane na odgovorno ponašanje i da se ne krše mjere samoizolacije- rekao je Pehar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.