open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Pehar: Za respiratore pitajte Civilnu zaštitu, dijaspora koja dolazi u BiH mora u samoizolaciju
Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata na prostoru FBiH testirano 650 uzoraka, te da je šest pozitivno na COVID-19.
14.05.2020. u 11:59
get url
text

- Radi se o pacijentima iz ZDK, ZHK i Kantona Sarajevo, tačnije iz gradova Zenica, Žepče, Tešanj, Sarajevo i Široki Brijeg. Sa današnjim danom je ukupno testirano preko 25.000 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 998 osoba – izjavio je Pehar.

Najviše zaraženih je registrirano u HNK (260) i ZDK (241). Na bolničkom liječenju je trenutno 33 pacijenata, a niti jedan nije priključen na respirator.

- Sa današnjim danom evidentiramo 745 oporavljenih pacijenata, dok je trenutno aktivnih 216 pacijenata. U toku jučerašnjeg dana nismo imali prijavljen niti jedan smrtni slučaj koji možemo povezati sa infekcijom COVID-19, tako da i dalje brojimo 37 smrtnih slučajeva od početka ove pandemije – kazao je Pehar.

Govoreći o početku vršenja seroloških testova, Pehar je objasnio da su ona epidemiološki alat kojim se može procijeniti raširenost virusa među građanima, te da planovi za serološka testiranja postoje, ali da se oni još nisu počeli prodovoditi.

- Imat ćemo podatke prateći epidemiološku sliku i pripremajući se za eventualni drugi val koji bi se mogao očekivati na jesen – izjavio je Pehar.

Pehar nije mogao ponuditi odgovor na upit o dolasku 20 preostalih naručenih respiratora, navodeći da je to pitanje za Federalnu upravu civilne zaštite.

Istaknuo je važnost zaštite granica, te da je u ovoj fazi mjera zdravstvenog nadzora i ograničenja kretanja potrebna.

- Kada nam uvjeti dozvole, sigurno je da ćemo razmišljati o ublažavanju mjera. Što se tiče naše dijaspore, još uvijek je naša procjena da je mjera zdravstvenog nadzora i ogrnaičenja kretanja potrebna – pojasnio je Pehar.

Najavio je da će se na današnjoj sjednici Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite razmatrati ograničenje broja osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenom prostoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.