open-navfaktor-logo
search
KRUG 99
Pejanović: Krajnji ishod Dejtonskog sporazuma treba biti integracija u EU i NATO
Krajnji ishod Dejtonskog mirovnog sporazuma treba biti integracija države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, međutim BiH je u zadnjoj deceniji dobro zaglibila u zastoju prema integraciji, izjavio je danas na redovnoj sesija Kruga 99 u online formatu jedan od uvodničara teme "Nakon 25 godina, vrijeme je za postdejtonsku građansku BiH", akademik Mirko Pejanović.
13.12.2020. u 12:52
get url
text

Pejanović je istaknuo kako je Dejtonski mirovni sporazum bio geoplitički okvir kroz saglasnost vodećih svjetskih sila, pod liderstvom SAD, da se u BiH zaustavi rat i započne izgradnja mira i da se odvija proces izgradnje institucija države BiH i njene demokratske konsolidacije.

- To je proces koji je najbitniji za građane BiH i za naše živote - kazao je Pajanović. 

Da bi se trenutni zastoj prevazišao, smatra Pejanović, provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma  u narednoj deceniji istovremeno znači i daljnju integraciju u EU.

- To podrazumijeva da EU, koja ima ovlaštenje za provođenje sporazuma, i cijela međunarodna zajednica promjene pristup prema BiH, kako bi se ubrzala integracija. Taj pristup pdrazumijeva izradu jedinstvene  reformske agende koju bi podupirali i podržavali SAD, EU i demokratske snage BiH. Ta reformska agenda također podrazumijeva uvođenje novih mjera, a jedna od njih je povrat Bonskih ovlaštenja i ovlaštenja  koja će sankcionisati one nosice javnih funkcija koji destruiraju ne samo Dejtonski mirovni sporazum, već državu BH i vraćaju nas u doba fašizma iz Drugog svjetskog rata - kazao je Pejanović. 

Navodi da više od 75 posto građana BiH želi da njihova zemlja bude članica EU.

- Mi imamo bazični konsenzus za ubrzane integracije i ujedinjavanje svih domaćih snaga da BiH postane pravna, evropska država i u tom kontekstu sve se više zagovara široka koalicija demokratskih multietničkih snaga za evropsku državu BiH. Ta široka koalicija se zove "narodni savez". On je već dobio klicu na posljednjim lokalnim izborima u urbanim centrima i on će se vjerovatno proširiti na cijelu BiH. Ulaskom BiH u EU do 2030. godine prestaju opasnosti od svih podjela i od svih novi geoplitičkih utjecaja - kazao je Pejanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.