open-navfaktor-logo
search
Ministrica odbrane
Pendeš: Cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO
Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program, napominje kako Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni utjecaj. Ne smijemo dopustiti, kaže, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutrašnje nesuglasice
14.08.2019. u 12:00
get url
text

-Bosna i Hercegovina ne može imati tri budućnosti - izjavila je ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

- Članstvo u važnim i velikim organizacijama može BiH donijeti samo bolje sutra, i uprkos unutrašnjem neslaganju na temu razvoja i integracija trebamo svi zajedno razmisliti o tome gdje i kako ovu zemlju vidimo u budućnosti. Kada razgovaramo o budućnosti, cilj BiH treba biti jasan, a to je put u EU i NATO. Integracijski proces višestruko se puta pokazao ključnim za poticanje reformi koje su Bosni i Hercegovini prijeko potrebne. Na nama je hoćemo li to, kroz politički dijalog i odabir, znati iskoristiti za poticanje sigurnosti, društveno-ekonomskog razvoja i stabilnosti - istakla je ministrica Pendeš.

Komentirajući ANP, Godišnji nacionalni program, napominje kako Bosna i Hercegovina mora napraviti odabir - izvršiti preuzete obaveze ili gubiti međunarodni utjecaj. Ne smijemo dopustiti, kaže, da se ispunjavanje tehničkog pitanja kao što je ANP tretira kao platforma za nove unutrašnje nesuglasice. Povlačenje iz okvira za koordinirano strateško djelovanje, tvrdi ministrica Pendeš, nanijelo bi povrede ugledu Bosne i Hercegovine i zaledilo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

-Preuzeli smo svi državne obaveze i od nas se traži izvršavanje. Neizvršavanje obaveza na NATO putu utjecat će na percepciju naše političke ozbiljnosti i u evropskim integracijama - rekla je.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ministrica ističe kako navedeni iskorak demonstrira opredijeljenost BiH za unapređenje odnosa s NATO savezom. Tačka 3. Principa rješava pitanje NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i bitan pomak u realizaciji odnosa i ujedinjenja stavova u području međunarodnih integracija. Pendeš navodi kako se mora jasno istaknuti da bilo kakvo napredovanje na putu EU i NATO integracija ne ugrožava nacionalne interese i državni suverenitet, već doprinosi viziji savremene, otvorene i izgrađene Bosne i Hercegovine. 

-Evropske i euroatlantske integracije kompatibilni su procesi, koji će doprinijeti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspjeha BiH. Odbacivanje prilike za strateške korake vode prema svojevrsnoj izolaciji Bosne i Hercegovine u srcu evropskog kontinenta - zaključila je ministrica Pendeš.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.