open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Penzioneri još čekaju na odgovore Delića i Škobića, prijava zbog Skupštine
Penzioneri koji su uputili prijavu Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na čijem čelu je Adnan Delić i Ministarstvu pravde FBiH kojim rukovodi Vedran Škobić, zbog Izvještajne skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH koja je održana 17. maja, tražeći njeno poništenje zbog niza neregularnosti, još nisu dobili odgovore.
21.08.2023. u 22:35
get url
text

Prijave su uputili prije nekih mjesec dana.

U ranijem pisanju Faktora sagovornici su nam naveli kako su dnevnice i putni troškovi isplaćeni delegatima prije početka sjednice, što do tada nije bio slučaj. Sagovornici nisu mogli potvrditi da li je na toj Skupštini smijenjen Nadzorni odbor Saveza jer je ranije upozoreno kako se ne može glasati o izvještaju Nadzornog odbora jer nema kvoruma...

VEZANI TEKST - Šta se događalo na Skupštini Saveza penzionera FBiH, ko je prijavljen ministarstvima, ko je smijenjen?

Razgovarali smo sa Eminom Sijerčićem, predsjednikom Nadzornog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

- Mene nakon te Skupštine niko ne zove iz Saveza, ali nisam smijenjen. Nema odluke sa Skupštine koja bi to potkrijepila. Niz je neregularnosti bilo na toj Skupštini. Delegatima su pri ulasku na Skupštinu podijelili dnevnice i putne troškove zbog čega jedan broj njih i dolazi na skupštine, za ostalo ih nije briga.

Još čekam odgovore iz federalnih ministarstva rada i socijalne politike i pravde. Uložio sam prigovor na Skupštinu od 17. maja. Jer Nadzorni odbor je organ koji je zadužen da kontroliše Upravni odbor i rad njegov i odluke koje donosi je u svom izvještaju naveo jedan broj problema sa kojima se suočavaju penzioneri i to treba da rješava UO na čelu sa predjednikom.

Do sada su se ti izvještaji svodili na finansijski dio, druga problematika se nije razmatrala i to je sada zasmetalo rukovodstvu Saveza - govori nam Sijerčić.

U ranijoj izjavi za Faktor Suljo Bekan član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH nam je kazao kako se ne može smjenjivati Nadzorni odbor ako se ne usvoji njegov izvještaj.

- Što se tiče Skupštine, to je bilo katastrofalno. Imaju normativni akti kako se smjenjuje Nadzorni odbor i to ne može zato što na Skupštini nije prihvaćen izvještaj tog tijela. O tome se može raspravljati, a ne tražiti smjena kompletnog Nadzornog odbora. U izvještaju Nadzornog odbora je stajalo da je negativna razlika između prihoda i rashoda, a što je zapravo gubitak i nema drugog. To je gubitak u tekućoj godini - rekao je Bekan.

Jakub Salkić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, nam je ranije rekao kako je Skupština bila regularna, kako je bilo kvoruma, kako je glasanjem odbačen izvještaj Nadzornog odbora i da je NO smijenjen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.