open-navfaktor-logo
search
Savez penzionera FBiH
Penzioneri traže od Vlade FBiH subvencije za komunalije, da se najniže penzije povećaju za 10 posto
Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH danas je na vanrednoj sjednici zaključio da Vlada Federacije BiH treba podhitno donijeti konkretan ekonomsko-socijalni program pomoći penzionerima koji će obuhvatiti subvencije za energente (struja, drvo, plin, pelet, ugalj), za komunalne usluge (voda, grijanje), za lijekove koji nisu na esencijalnoj listi, te javni prijevoz, kao i dodjelu paketa sa osnovnim životnim namirnicama.
13.07.2022. u 15:19
get url
text

Također, traže od Vlade, odnosno premijera i resornih ministarstava, da se u što kraćem vremenskom periodu održi zajednički sastanak predstavnika Vlade, Federalnog zavoda PIO, Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH.

Na današnjoj sjednici Upravni odbor je razmatrao Uredbu Vlade od 7. jula 2022. godine, a koja se odnosi na pomoć stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera podržao je Uredbu Vlade, a koja se odnosi na pomoć penzionerima, ali smatraju da je to u ovom momentu nedovoljno i da treba još rješavati kroz donošenje ekonomsko-socijalnog programa.

- Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH zahtijeva od Vlade Federacije da u skladu sa članom 80. Zakona o PIO-u, a koji se odnosi na vanredno usklađivanje penzija, preinači svoju odluku koju je donio u aprilu 2022. godine o vanrednom usklađivanju penzija od juna mjeseca 2022. godine za 3,5 posto.

Tražimo da se u skladu sa članom 81. Zakona o PIO-u izvrši povećanje iznosa najniže penzije u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma od 28.6.2022. godine ne manje od 10 posto - saopćio je Savez udruženja penzinera u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.