open-navfaktor-logo
search
Kasne isporuke
Penzioneri u USK zabrinuti: Hoće li na vrijeme dobiti drva i pelet za zimu, najavljuju i tužbe
Penzioneri u Unsko-sanskom kantonu su zabrinuti jer im ugovoreni dobavljači još nisu isporučili ogrjevno drvo za predstojeću zimu. Najveći problem su cijepana drva koja dobavljači isporučuju u paletama i pelet kojem se promijenila cijena u odnosu na ugovorenu.
27.08.2022. u 10:24
get url
text

Dobavljač - firma Holz Transport iz Bosanske Krupe obavijestila je Savez udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona da im isporuke sirovine ne teku predviđenom dinamikom, te da je zbog toga došlo do zastoja kod isporuke gotovog proizvoda.

- Ove godine se iznenađujuće mnogo penzionera upisalo da želi nabavku cijepanog drveta u paletama. Negdje oko 4.500 paleta je upisano a jedna paleta ima oko 1.80 prostornog metra. Dobavljač je ponudio cijepano drvo sa dva i tri reza, te je kasnije primijetio da zbog izbora ovog sitnijeg reza ne može dnevno dostaviti više od 17 paleta, a samo u Bihaću je upisano 1.500 takvih paleta - pojašnjava Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a.

Iako su se penzioneri složili sa dobavljačom da se po paleti cijena poveća za 5 KM zbog rasta cijena goriva, isporuka još kasni. Iz Saveza kažu da nemaju ništa s tim jer su općinska udruženja penzionera potpisinici ugovora sa dobavljačima.

- Na sastanku je dogovoreno da dobavljač u prvom krugu isporuči po tri palete svim penzionerima koji su se upisali za nabavku ogrjeva, a da će više od tri palete isporučiti naknadno mimo ugovora koji je potpisao s udruženjima penzionera. Tako da penzioneri ne trebaju nasjedati na razne priče i glasine, ostatak paleta će biti isporučeno do kraja godine sigurno - kaže Terzić.

Što se tiče peleta, iz Saveza udruženja penzionera USK-a ističu kako je dobavljač ušao u posao ne shvatajući u potpunosti sa čime se uhvatio u koštac. Stvari su se dodatno zakomplicirale uslijed porasta cijena nafte i goriva, zbog čega je dobavljač korigovao cijene i tu je nastao problem.

- Naš dobavljač ne proizvodi pelet već ga nabavlja i preprodaje nama. Nova cijena peleta je značajno različita u odnosu na onu iz vremena kada su penzioneri s njim potpisali ugovor. Dobavljač je obustavio dostavu i shodno uplaćenom iznosu od 480 KM penzioneri su dobili novu količinu koja je manja za otprilike trećinu. Penzioneri su nezadovoljni, a neki su čak najavili i pokretanje tužbi - kaže Terzić.

Kada je u pitanju ogrjevno drvo u metrama i tu proces dostave ide sporo. Tako neka područja još nisu dobilla ni metar drveta. U Savezu udruženja penzionera USK-a kažu da razumiju kako dobavljač, u ovom slučaju Šumsko privredno društvo Unsko-sanske šume, ima mnoštvo drugih poslova koji čekaju da se završe, ali vjeruju kako će ipak na kraju dobiti ogrjev prije zime.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.