open-navfaktor-logo
search
Čeka se mjesecima
Penzionerskih posmrtnina nije bilo od augusta, Zavod PIO kaže da nije bilo novca i da su nastavili u novembru
Zašto od augusta mjeseca nema isplate posmrtnina porodicama umrlih penzionera, pitanje je koje je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH postavio zastupnik Nijaz Helez (SDP). On je kazao kako je više od 3.000 neisplaćenih posmrtnina na koje se čeka godinu. 
04.12.2021. u 21:05
get url
text

- Pitam Vladu FBiH i direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje zašto od augusta 2021. godine nema isplata posmrtina porodicama umrlih penzionera. Zakon o PIO-u u članu 147. kaže da nakon smrti penzionera nasljedniku, užem članu porodice, koji izmiri troškove ukopa, pripada naknada u visini prosječne penzije. Imamo informaciju da je više od 3.000 neisplaćenih posmrtnina na koje se čeka više od godinu. Od augusta je isplata skroz obustavljena i broj se neprestano povećava. Ovdje navodim socijalni faktor. U većini slučajeva riječ je o bračnim drugovima koji dobiju minimalnu penziju od onog ko je umro i očekuju taj novac, a njega nema. Ovo je vrlo ozbiljna situacija i neka se novac uplaćuje ljudima, da se do Nove godine isplate ove posmrtnine - kazao je Helez.

U Federalnom zavodu PIO priznaju da je bilo zastoja u isplati posmrtnina za penzionere.

- Što se tiče pogrebnih troškova, bio je zastoj u isplati od augusta ove godine. Naime, tada su bila potrošena sredstva predviđena Finansijskim planom za 2021. na stavci pogrebnih troškova (oko 5.000.000 KM). Mi smo tada zatražili saglasnost Ministarstva finansija za preraspodjelu novca unutar Finansijskog plana, kako bi se osigurala dodatna sredstva za isplatu pogrebnih troškova. Saglasnost smo dobili u drugoj polovini prošlog mjeseca. Nakon dobijene suglasnosti, 22.11. smo isplatili naknadu troškova pogreba za ukupno 4.730 osoba. Time smo se ponovno vratili u zakonske okvire, kada je riječ o rokovima rješavanja, dakle dva mjeseca - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Posmrtnina je u iznosu prosječne penzije koja je bila mjesec prije smrti korisnika, pa je tako sada 430 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.