open-navfaktor-logo
search
Uvesti kvote
Peradari u FBiH negoduju zbog nekontrolisanog izvoza uglja
Udruženje peradara FBiH pozvalo je nadležne institucije na racionalnije upravljanje rudom mrkoga uglja koji je od vitalnog značaja za njihovu proizvodnju.
04.11.2022. u 21:16
get url
text

- Usljed nekontroliranog izvoza uglja, koji se udvostručio u odnosu na prošlu godinu, potrebe bosanskohercegovačkog tržišta su ostale "pothlađene".

Najveći uvoznik (prema procjeni oko 90 posto) bosanskohercegovačkoga uglja je Srbija. Usporedbe radi, Srbija je, u jeku aktualne krize, onemogućila izvoz žitarica kako bi, prije svega, osigurala vlastite potrebe. Izvoz žitarica iz Srbije je, potom, omogućen u skladu sa kvotama koje je odredila Vlada Republike Srbije, a sve u cilju zaštite vlastitih potreba. Legitimno i logično.

Srbija je važan strateški i ekonomski partner Bosni i Hercegovini i u duhu toga pozdravljamo ekonomsku suradnju naših zemalja. Ali, Bosni i Hercegovini bi važniji partner morala biti – Bosna i Hercegovina. Tragom toga, nužno je uvesti kvote i kontrolirati izvoz, kako bi osigurali vlastite potrebe - saopćili su iz Udruženja peradara.

Istakli su da deficit uglja ozbiljno narušava stabilnost, ionako nestabilne, peradarske proizvodnje.

- Uzgoj brojlera je sofisticiran proces i zahtjeva uvjete izuzetno visokih temperatura (do 34 C). Stoga, ugalj kao energent je od vitalnog značaja za našu proizvodnju.
Nemogućnost kontinuirane nabavke uglja, rokovi isporuke koji prelaze po 30 dana i divlji skokovi cijena... dodatno destabiliziraju našu proizvodnju i donose nam neizvjesnu zimu. A, nažalost, i poskupljenje naših proizvoda - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.