open-navfaktor-logo
search
20 hiljada radnih mjesta
Peradari upozoravaju: Ako struja enormno poskupi obustavljamo proizvodnju
Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH upozorava da će morati obustaviti prizvodnju i snabdijevanje tržišta sa živinarskim/peradarskim proizvodima ukoliko budu primijenjene enormno povećane cijene električne energije u BiH.
23.12.2021. u 17:14
get url
text

Kako se navodi u saopćenju dostavljeni ugovori od elektroprivrednih preduzeća u BiH sa povećanim cijenama električne energije i do 300 posto u živinarskom/peradarskom sektoru samo još dodatno pogoršava ionako tešku situaciju u ovoj grani proizvodnje nastalu kao posljedica pandemije i enormnog povećanja cijena gotove stočne hrane kao i svih ostalih inputa u proizvodnji.

U pitanju je očuvanje 20.000 radnih mjesta.

Nakon održavanja sjednice i razmatranja stanja u sektoru živinarstva/peradarstva radi povećanja cijena električne energije do 300 posto, Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH, uputio je danas apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da zaštite domaću proizvodnju i time spasu najmanje 20.000 radnih mjesta.

Naime, uprkos ranije iznesenim zahtjevima za sagledavanja realnog stanja u proizvodnji i utjicaju cijena energenata na cijenu proizvodnje, nisu od strane elektroprivreda u proteklom periodu uvaženi zahtjevi proizvođača živine/peradi. Sa druge strane, svi ostali troškovi proizvodnje su enormno porasli uslijed povećanja cijene svih inputa koji se, nažalost, u najvećem dijelu uvoze.

Da bi sektor održao proizvodnju i broj zaposlenih na istom nivou (u sektoru trenutno radi 20.000 ljudi) od vlasti se očekuje da hitno reaguje.

Razmišljamo o obustavi proizvodnje ukoliko takva cijena ostane na snazi, ističu u sektoru.

 - U svim firmama u sektoru povećanje cijena električne energije mjeri se u stotinama hiljada maraka pa do nekoliko miliona maraka na godišnjem nivou. Povećanje se smatra apsolutno neopravdanim i neprihvatljivim - saopćeno je.

Bh. živinari/peradari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata.

U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan.

Cijene proizvoda su formirane tako da osiguravaju samo prostu reprodukciju a da ih tržište može podnijeti i nema više prostora za povećanje.

U apelu vlastima BiH Koordinacioni odbor je naglasio da je za očuvanje trenutnog nivoa proizvodnje i radnih mjesta neophodna hitna reakcija nadležnih institucija u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.