open-navfaktor-logo
search
Da se nikad ne zaboravi
Performansom "U tvoje ime govorim" u Goraždu obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu
AUTOR: Fena
14.05.2024. u 14:26
get url
text
U Goraždu je danas obilježen 14. maj, Dan sjećanja na ubijenu djecu ovog grada u periodu 1992 – 1995. godina. Ovaj datum ustanovljen je odlukom Gradskog vijeća Goražde i uvršten u Kalendar značajnih datuma tog grada, a simbolizira dan kada je u Goraždu 1992. godine ubijeno prvo dijete.
Roditelji ubijene djece i predstavnici Fondacije "Istina za Goražde" te brojne delegacije Grada Goražda, BPK i Kantona Sarajevo, gosti te učenici osnovnih i srednjih škola položile su cvijeće na spomen-obilježje ispred Centra za kulturu odajući počast ubijenoj djeci ovog grada.
Među 151 imenom uklesanim na spomeniku je i ime Harisa Čauševića koji je imao devet godina kada je ubijen.  
- Moj Haris poginuo je 14. aprila 1994. i taj dan neću zaboraviti dok sam živa. Drago mi je što se obilježava ovaj dan, da se ne zaboravi. Nije mi lako doći ovdje, teško je ali skupim hrabrosti i uvijek ću dolaziti te posjećivati njegov mezar i uvijek ću pričati istinu. Još nikad niko nije odgovarao za ubijanje naše djece niti se neko trudi da se sazna ko je pobio našu djecu. Nekad vjerujem, a nekad i ne vjerujem da će ikada iko odgovarati - kazala je Mirsada Čaušević.
Vrijeme ne liječi bol zbog gubitka djeteta, potvrđuje Saima Turković koja je izgubila kćerku od pet i po godina, dok je druga osmogodišnja ranjena.
- I ja sam tada ranjena od granate, troje je poginulo a nas četvero je ostalo ranjeno. Ja sam 1994. godine rodila još jednu kćerku ali nikad ne mogu nadomiriti onu što sam izgubila. Ovo je teško danas, jednako kao i prvog dana. Kada su pročitali njeno ime i kada je jedan od dječaka stavio igračku za nju, bilo mi je loše, ali došla bih pa kad bih puzala  jer ovo mi puno znači i moram živjeti život zbog ostale djece. Tužno je da do danas niko nije odgovarao za zločine nad nevinom djecom a nas kao roditelje slabo iko i spominje - kazala je Turković.
U ime ubijenih vršnjaka mladi Goražda, učenici osnovnih i srednjih škola te goraždanskih vrtića kroz istoimeni performans poslali su jasnu poruku, da ne zaboravljaju i da traže da se kazne oni koji su ubijali djecu.
Centralni dio performansa "U tvoje ime govorim" čija je autorica, profesorica Bosanskog jezika i književnosti Senada Aleta, bilo je iščitavanje 151 imena ubijene djece Goražda, a za svako od njih, njihovi vršnjaci pored spomenika su ostavili igračku.
- Nama je stalo da se ovaj dan obilježi dostojanstveno u ime sve i jednog djeteta koje je ubijeno, 151 koliko ih je upisano na spomeniku. Njihovi vršnjaci čitali su njihova imena a njihov život je pokazao koliko nama djeca moraju biti sveta svakog trenutka, u ovom gradu, državi, bilo kojoj državi u svijetu. I djeca i mi odrasli koji radimo sa djecom šaljemo i danas poruke da je rat najveće zlo na svijetu jer uzima ono što nam je najdraže - poručila je Aleta.
Dan sjećanja na ubijenu djecu prvi put obilježen je pod pokroviteljstvom Grada Goražda uz suorganizaciju Fondacije "Istina za Goražde".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.