open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Peršić: U protekla 24 sata četvero novozaraženih, mjere "lockdowna" su dovele do rezultata
U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine na koronavirus su testirana 1.092 uzorka, od kojih su četiri pozitivna, odnosno radi se o novozaraženim osobama.
20.05.2020. u 12:20
get url
text

Kazao je to stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić na današnoj press konferenciji predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

- Do sada su ukupno testirana 31.804 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 1.012 osoba: u Hercegovačko-neretvanskom 257, Zeničko-dobojskom 245, Kantonu Sarajevo 115, Unsko-sanskom 108, Tuzlanskom kantonu 90, Zapadnohercegovačkom 87, Srednjobosanskom 45, Livanjskom 41, Bosansko-podrinjskom 23 i u Posavskom kantonu tri slučaja - kazao je Peršić. 

Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, 25 je hospitalizirano i nijedan nije na respiratoru. 

- Veoma bitan podatak je to da se sa današnjim danom u FBiH od 1.012 zaraženih, oporavilo 866 pacijenata, od čega je 18 oporavljenih u posljednja 24 sata. Trenutno imamo 109 aktivnih slučajeva, odnosno pacijenata koji su pozitivni na COVID-19. Već nekoliko dana nemamo smrtnih slučajeva, a ukupan broj je 37 - istakao je. 

Peršić je dodao kako su mjere takozvanog "lockdowna" koje su se provodile u FBiH, ali i u većini evropskih zemalja, dovele do rezultata. 

- To je svojevrsni dokaz da se mi, svako od nas, tako treba nastaviti ponašati u narednom periodu, bez obzira na ublažavanje mjera. Period restriktivnih mjera ukazao nam je da se moramo držati na dva metra distance, nositi maske, voditi računa o higijeni, posebno ruku, ali i svih ostalih mjera u narednom periodu kako bi ova epidemiološka situacija koja je zadovoljavajuća ostala takva i u narednom periodu - zaključio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.