open-navfaktor-logo
search
Nepravomoćna presuda
Pet godina nakon akcije "Urban": Nedžad Bubica i ostali oslobođeni optužbi
Nepravomoćnom preesudom Kantonalnog suda u sarajevu danas su optuženi u predmetu "Urban" oslobođeni krivnje, potvrđeno je Faktoru iz Tužilaštva KS.
27.12.2021. u 19:08
get url
text

Fahrudin Oručević, nekadašnji ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, bivši dekan ETF-a Narcis Behlilović, prodekan tog fakulteta Irfan Turković, vještak Kenan Softić, vlasnik kompanije LAKE Nedžad Bubica, te Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić, službenici Općine Novo Sarajevo, teretili su se da su organizovanim činjenjem krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, zloupotrebe procjene, poticaja na izvršenje krivičnog djela i porezne utaje oštetili budžet Kantona Sarajevo za najmanje tri miliona maraka.

Svi oni bili su uhapšeni u akciji "Urban" koju su u novembru 2016. godine provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Njihovo hapšenje je povezano sa pet dunuma zemljišta na atraktivnoj lokaciji na Marijin Dvoru u Sarajevu, čiji je vlasnik Elektrotehnički fakultet.

- Optužnicom Tužilaštva KS terete se da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u namjeri da firmi "LAKE" čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist, zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke. Bez naknade, firmu "LAKE" radovi su koštali oko tri miliona maraka.

Istovremeno, zauzvrat je Nedžadu Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 metara kvadratnih u vrijednosti od 7,4 miliona KM. Zajedničkim djelovanjem i počinjenjem ovih krivičnih djela oštetili su budžet Kantona Sarajevo za oko 4 miliona maraka - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS.

Presuda nije pravosnažna i na nju je Tužilaštvo KS najavilo žalbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.