open-navfaktor-logo
search
Presuda
Pet godina zatvora trojici optuženih za traženje 15.000 KM za zapošljavanje u Elektroprenosu BiH
Trojica optuženih za krivično djelo trgovina utjecajem u predmetu "Elektroprenos BiH" osuđeni su danas u Okružnom sudu Banja Luka na ukupno pet godina zatvora.
27.03.2023. u 11:42
get url
text

Bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i član Uprave Elektroprenosa BiH Vinko Đuragić (67), zaposlenik Gradske uprave Banja Luka Želimir Rokvić (51) i nekadašnji elektromonter u Elektroprenosu Dalibor Simić (42) osuđeni su na jednake kazne od po godinu dana i osam mjeseci zatvora.

Proglašeni su krivima što su od Saše R. iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u Elektroprenosu BiH, jedinoj državnoj kompaniji u BiH čiji su osnivači entiteti.

Presuda je izrečena nakon što su sva trojica na prethodnom glavnom pretresu priznali krivicu i tako se odrekli prava na suđenje. Prethodno su dva puta sklapali sporazum sa tužilaštvom koje je sudija Blagoje Dragosavljević oba puta odbacio.

Na današnjem izricanju presude sudija Dragosavljević je obrazložio da su krivično djelo počinili u saizvršilaštvu i da je svaki dao jednak doprinos. Od olakšavajućih okolnosti uzeta je u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje, te lične i porodične prilike svakog.

- Otežavajuće okolnosti su pobude iz kojih su počinili krivično djelo, njegova priroda i težina. Od kandidata na javnom konkursu su tražili značajne novčane iznose. Za ovo krivično djelo postoji opća percepcija u društvu da predstavlja raširenu pojavu. Kaznama se nastoji utjecati na optužene da ne ponove krivična djela, na druge da bi se spriječili da ih čine, kao i da se ostvari jasna društvena osuda – poručio je sudija.

U optužnici Tužilaštva RS-a se navodilo da je, krajem oktobra 2020. godine, a nakon konkursa za zasnivanje radnog odnosa za više radnika u Elektroprenos BiH, Đuragić preko Rokvića za sebe zahtijevao nagradu kako bi posredovao u zapošljavanju kandidata. Predao mu je spisak sa podacima kandidata, zahtijevajući 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, a on je potom spisak predao Simiću, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtijevao od 13.000 do 15.000 KM za radno mjesto, a iznose su uvećali za njima pripadajući dio.

Nabavili su i mobilne telefone, te su od kandidata Saše R. zahtijevali 15.000 KM kako bi posredovali u njegovom zapošljavanju. Oštećeni je sve prijavio policiji, a trojica optuženih su uhapšeni u akciji "Napon" u februaru 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.