open-navfaktor-logo
search
Izbor 28. aprila
Pet kandidata za člana CIK-a: Favoriti Mikulić i Marković-Sekulić, Čović ostaje bez jedinog igrača?
Komisija za izbor članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), na čijem čelu je Safet Softić, u utorak, 27. aprila, obavit će intervjue sa kandidatima za hrvatskog člana, a već sutradan on bi trebao biti izabran na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 
23.04.2021. u 21:16
get url
text

U Komisiji su još, iz Zastupničkog doma BiH i Nebojša Radmanović (SNSD) i Borjana Krišto (HDZ), te članovi CIK-a Vanja Bjelica-Prutina i Željko Bakalar, a u ime VSTV-a Berina Alihodžić i Duška Bogojević.

VEZANI TEKST - HDZ želi svog člana CIK-a: Čović poslao Rogiću poruku da "otpada", prolazi Goran Mišković?

Rang-lista kandidata koju dostavi Komisija za izbor članova CIK-a ne obavezuje državne zastupnike da izaberu onog koji je primjerice prvorangirani. Iako je poželjno, to ne mora biti prvi sa liste. U dosadašnjoj praksi je bilo slučajeva kada su birani kandidati koji nisu bili prvi na listi. Primjera radi, to se dogodilo u slučaju kada je biran Mile Kudić iz reda hrvatskog ili Novak Božičković iz reda srpskog naroda. Nisu bili prvi na listi, ali su odlukom Zastupničkog doma izabrani za članove CIK-a.

Za upražnjenu poziciju, na konkurs koji je Komisija raspisala, a zatvoren je u martu, prijavilo se pet kandidata - Vlado Rogić, Zoran Mikulić, Željka Marković-Sekulić, Božo Antunović i Goran Mišković. 

Rogiću je istekao sedmogodišnji mandat u CIK-u, i on se ponovo prijavio za ovu poziciju. Slovi za čovjeka od povjerenja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. 

Drugi kandidat Zoran Mikulić je, podsjećamo, jedan mandat bio federalni ministar pravde i bivši je član SDP-a. Željka Marković-Sekulić pomoćnica je ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, a Goran Mišković aktuelni je generalni sekretar CIK-a. 

Božo Antunović bivši je predsjednik HDZ-a Živinice, jedan mandat bio je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Tuzlanskog kantona, te zamjenik direktora KPZ-a u Tuzli.  

Prema informacijama Faktora, za favorite slove Zoran Mikulić i Željka Marković-Sekulić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.