open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Pet privatnih laboratorija analizira uzorke iz domova zdravlja: Do sada obrađeno 3.000 testova
Nakon što je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) osigurao dodatna sredstva za ugovaranje usluga PCR testiranja sa certificiranim laboratorijama u ovom kantonu, uzorci koji su u domovima zdravlja uzeti od osoba za koje se sumnja da su pozitivne na koronavirus sada se blagovremeno obrađuju.
11.11.2020. u 08:31
get url
text

Kako nam je kazao Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS, taj posao trenutno obavlja pet privatnih laboratorija.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Tri privatne laboratorije testirat će uzorke na koronu iz domova zdravlja

- Nema više ništa u hladnom lancu, sve je obrađeno. Mimo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obrađeno je još oko 3.000 testova zaključno sa jučerašnjim danom. Sada je mnogo lakša situacija što se tiče analize uzetih uzoraka – kazao je Beganović.

Na ovaj način ZZOKS osigurao je da se obavi analiza svih prikupljenih uzoraka u JU Dom zdravlja KS, te su u narednom periodu osigurani dostatni kapaciteti za blagovremene analize svih uzoraka uzetih od osiguranika, kako bi se građanima pružila adekvatna usluga.

- Sve privatne laboratorije će biti uvezane u jedinstveni informacioni sistem Zavoda, tako da će građani informacije o svojim nalazima moći dobiti putem naše Viber aplikacije, ukoliko se registruju za takvu vrstu prijema nalaza. Za ovu namjenu je Zavod do kraja godine osigurao dodatnih 900.000 KM - saopćeno je ranije iz ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.