open-navfaktor-logo
search
Gornji Vakuf
Petnaestogodišnji Jusuf Šošić naučio Kur'an napamet: Za vrijeme pandemije naučio 200 stranica
Jusuf Šošić iz Gornjeg Vakufa, petnaestogodišnji učenik devetog razreda osnovne škole naučio je Kur'an napamet.
24.04.2021. u 14:14
get url
text

Na ljeto će, nakon završetka školskih obaveza, izaći pred Komisiju kako bi položio hifz.

Ovaj mladi hafiz kaže da je njegova želja i volja za učenjem Kur'ana bila jaka još od malih nogu, te da se u mekteb upisao sa šest godina. Tada u njihov džemat dolazi Admir efendija Malanović koji je bio Jusufov muhaffiz.

- Njegov trud i zalaganje da djeca nauče i djeca budu podučena Kur'anu je nevjerovatan. On je uočio moj potencijal, pa sam počeo da učim arapsko pismo, nakon toga sam počeo da učim Kur'an napamet. Učenje se odvijalo u tri perioda, od prvog do četvrtog razreda i bio je to period upoznavanja, zatim od četvrtog do sedmog razreda kada sam išao na takmičenja i želio sam što pravilnije da učim Kur'an, i treći period je od sedmog do devetog razreda kada sam kompletirao cijeli Kur'an – priča Jusuf.

Kaže da je početak bio težak, ali da je uz Allahovu dž.š. pomoć to prevazišao, te da je veliku ulogu u njegovom uspjehu imala porodica, kao i muallim, koji su mu davali podršku.

- Počeo sam učiti kratke sure koje sam brzo savladao, a onda sam krenuo sa učenjem malo zahtjevnijih sura. Sura El Bekare mi je bila zanimljiva i često sam je puštao, od nje sam počeo. To je sam početak Kur'ana, zatim sam učio i druge sure – priča hafiz te dodaje:

- Kada u kratkom periodu naučite veliki broj stranica i sura, osjećate se posebno i taj se osjećaj ne može opisati. Dobijate veliku motivaciju za dalje, a trud se svakome isplati – kaže hafiz Jusuf.

Admir efendija Malanović, bio je Jusufov muhaffiz koji ističe da je Jusuf učestvovao na raznim takmičenjima.

- Čini me sretnim činjenica da je naučio Kur'an napamet i nadam se da će to biti zalog na Sudnjem danu i za mene i za njegove roditelje. Jusuf je imao pet i po godina kada sam došao u džemat. Susreli smo se u džamiji kada nije znao ni čitati ni pisati, ali brzo je savladao arapsko pismo, naučio je kraće sure a zatim je počeo da uči Bekare i druge duže sure. U svakoj poteškoći ima nešto što Allah pošalje kao svoju milost. Smatram da je milost nama i Jusufu bila ova korona, jer je u tom periodu za neka tri mjeseca uspio da nauči oko 200 stranica da bi kompletirao cijeli Kur'an. Kad je manji bio kopirao je efendiju kada bi dolazio iz džamije, glumio im je imama, za njim su klanjali ukućani u džematu – kazao je Malanović.

Efendija ističe da je Jusuf uzoran učenik, koji dolazi na svaki namaz u džemat osim kad je bolestan.

- Ramazan provede u džamiji sa mnom, i svaku teraviju mujezini, uči mukabele i ponavljamo Kur'an. Poruka roditeljima je da vode računa o svojoj djeci, i da tada ta djeca mogu postići puno veće rezultate, naročito na naučnom i vjerskom aspektu. Ne prepuštajte ih društvenim mrežama da ih odgajaju, jer ćete se u tom slučaju pitati kako se to dogodilo i šta se sa djetetom dogodilo – kazao je Malanović.

Jusuf kaže da kada želite da učite hifz treba se odreći nekih stvari, a da Kur'an treba da bude vaš najbolji prijatelj.

- Kada se oslonite na Allaha, On svoju milost i bereket spusti na vas, Allah bude zadovoljan sa vama, jer ste vi jedan od onih koji žele da postanu čuvari njegove Knjige, zapamtite da ste odabrani jer se trudite na tom putu. Strpljenje kruniše sve, da nema strpljenja, ne bi se moglo nastaviti, kada se uče teže stranice, bude nervoze, nestrpljenja, ali sve su to prepreke na koje se nailazi – kaže Jusuf, te dodaje:

- Ko god se osloni na Allaha i ko to iskreno želi on je jedan od odabranih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.