open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Pettigrew pisao Schmidtu: Pomozite u postavljanju spomen-obilježja žrtvama zločina u Kalinoviku
Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitet Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na univerzitetu Yale David Pettigrew pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da pomogne na uspostavi spomen-obilježja na nekadašnjim mjestima zatočenja i strijeljanja u Kalinoviku.
08.08.2022. u 11:51
get url
text

Pettigrew podsjeća da je zbog zločina u Kalinoviku, Žalbeno vijeće Suda BiH osudilo bivšeg komandanta Taktičke grupe Kalinovik Ratka Bundala na 22 godine zatvora, komandira Stanice milicije u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku Neđu Zeljaju na 15 godina zatvora te pripadnika VRS-a i komandira straže koji je upravljao logorom Barutni magacin Đorđislava Aškrabu na sedam godina zatvora.

Uslijed ovih zločina, napominje Pettigrew, bošnjačko stanovništvo u Kalinoviku je sa oko 30 posto u 1992. godini, smanjeno na dva posto.

Kako dalje navodi, u pasusu 331. presude Žalbenog vijeća potvrđuje se da su Bošnjaci u Kalinoviku bili "neposredne žrtve" krivičnog djela progona, s obzirom na to da su bili izloženi zatvaranju, deportaciji, zastrašivanju i teroru te seksualnom nasilju i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje te ubistvima i silovanjima. Značajno je, kaže Pettigrew, da se presudom utvrđuje da su "posredne žrtve" ovih zločina "njihove porodice, njihove zajednice, te svi pripadnici ljudskog roda s obzirom da zločini protiv čovječnosti predstavljaju prijetnju i povredu ljudskog dostojanstva".

- I zaista, s obzirom da krivična djela počinitelja predstavljaju povredu našeg ljudskog dostojanstva, nedozvoljavanje postavljanja spomen-obilježja žrtvama u Kalinoviku je i povreda našeg ljudskog dostojanstva. To predstavlja uvredu cijelom čovječanstvu i kršenje osnovnog ljudskog prava na memorijalizaciju. Danas pozivam visokog predstavnika da zajedno sa udruženjem "Istina Kalinovik '92" radimo na uspostavljanju spomen-obilježja na nekadašnjim mjestima zatočenja i strijeljanja u Kalinoviku, uključujući i Barutni magacin, Osnovnu školu Miladin Radojević i Tuzlakovu štalu - ističe Pettigrew u pismu visokom predstavniku.

Pored toga, smatra da bi se koncentracioni logor Barutni magacin trebao sačuvati kao spomen-obilježje i moguća lokacija muzeja u cilju edukacije budućih generacija kako bi se spriječilo ponavljanje strašnih zločina.

Profesor Pettigrew također, u znak sjećanja na žrtve i u skladu sa zakonom BiH o zabrani veličanja osuđenih ratnih zločinaca, poziva visokog predstavnika da ukloni mural s Ratkom Mladićem na ulazu u Kalinovik. Mural posvećen nekom osuđenom nacističkom ratnom zločincu bi bio, podvlači on, neprihvatljiv u bilo kom evropskom većem ili manjem gradu.

- Ovaj mural je ovdje neprihvatljiv. On predstavlja okrutnu provokaciju s prijetnjom ponavljanja užasnih zločina - poručuje Pettigrew, zahvalivši udruženju "Istina Kalinovik '92" koje imaju hrabrosti da se bore za ljudska prava te za istinu i memorijalizaciju.

- Potičem visokog predstavnika Schmidta da podrži njihovu izuzetno važnu borbu protiv negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca. Žrtve iz Kalinovika, a posebno one čiji posmrtni ostaci još nisu identificirani, uključujući doktora Abdurahmana Filipovića, Avdiju Škoru i Salku Vranovića, ne smiju biti zaboravljene. Sjećamo ih se zajedno s članovima njihovih porodica koji su ih voljeli – poručio je profesor Pettigrew.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.