open-navfaktor-logo
search
Entitet nastao na zločinima
Pettigrew: Slavljenje neustavnog "dana RS-a" bezuvjetno zabraniti bilo kojeg dana u godini
Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida na Univerzitetu Yale dr. David Pettigrew poručio je da visoki predstavnik za BiH i međunarodna zajednica moraju biti svjesni da je proglašenje 9. januara tzv. "danom RS-a" možda najekstremniji slučaj negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca u RS-u, a i jedno i drugo predstavljaju kršenje Krivičnog zakona BiH.
08.01.2024. u 10:19
get url
text

- To je javna proslava entiteta koji je nastao kao rezultat upravo tih genocidnih zločina i onih koji su te zločine počinili. To je još perverznije trijumfalno slavljenje počinjenih zločina. Predstavljanje ovakvih genocidnih zločina kao "herojske odbrane domovine" i tvrdnja da RS treba iznova braniti, povećavaju vjerovatnoću da će se zločini ponoviti - upozorio je u izjavi za Fenu Pettigrew, povodom najavljene još jedne proslave 9. januara u RS-u.

Podvlači da obilježavanje 9. januara kao neustavnog i kao proslavu entiteta čiji su osnivači osuđeni za genocid i druge ratne zločine zbog nastojanja da trajno uklone nesrpsko stanovništvo, treba univerzalno osuditi i bezuvjetno zabraniti.

- Predsjednik RS-a Milorad Dodik će organizovati proslavu za koju kaže da će biti "veličanstvena" uprkos činjenici da je presuđena kao nezakonita. Dodikovo insistiranje na još jednom obilježavanju "dana Republike Srpske" u skladu je sa činjenicom da on potpuno nekažnjeno negira genocid i koristi govor mržnje - smatra profesor Pettigrew.

Iako je 2021. godine donesen zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik nije procesuiran zbog negiranja genocida. Za njega, navodi Pettigrew, nije bilo stvarnih posljedica, dok su preživjeli bili ponovo traumatizirani njegovim komentarima mržnje.

Kako ističe, u RS-u se i dalje nekažnjeno veličaju osuđeni ratni zločinci, a eklatantan primjer je mural Ratka Mladića sa frazom "Grad heroja" koji dočekuje posjetioce Kalinovika. Dakle, Dodik može razumno pretpostaviti da "dan RS-a" može slaviti bez posljedica, kazao je Pettigrew.

- U RS-u se nekažnjeno uskraćuju i osnovna ljudska prava. Preživjelima nije dozvoljeno da postave spomen-obilježja na mjestima gdje su počinjena zvjerstva koja su presuđena kao ratni zločini, kao što su koncentracioni logor Barutni magacin u Kalinoviku ili Sportska sala "Partizan" u Foči. Ured visokog predstavnika nije bio sklon da podrži pravo na spomen-obilježja na ovim mjestima bola. To je neobjašnjiv i neoprostiv moralni propust OHR-a koji treba ispraviti. U međuvremenu, RS nastavlja okrutno sprečavati ostvarivanje ljudskog prava na sjećanje, ignorirajući vladavinu prava - ocijenio je profesor Pettigrew.

On poručuje kako drska proslava tzv. "dana Republike Srpske" mora biti podsjetnik međunarodnoj zajednici i OHR-u na njihovu zakonsku obavezu da podrže proces tranzicijske pravde u BiH, olakšavajući procesuiranje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, uklanjanje spomenika koji veličaju zločince te podržavajući preživjele u njihovim naporima da postave spomen-obilježja žrtvama.

- "Dan RS" mora podsjetiti OHR na hitnu potrebu da se založi za pravo na istinu, ljudska prava i pravdu u BiH. Kao takav, to je i podsjetnik na potrebu da se zabrani slavljenje "dana RS-a", bilo kojeg dana u godini, kako bi se spriječila ponovna traumatizacija preživjelih, a iznad svega ponavljanje zločina - zaključuje profesor Pettigrew.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.