open-navfaktor-logo
search
Reakcija
PIC o odlukama NSRS-a: Pozivamo RS da odustane od ovih neustavnih poteza
Vijeće za implementaciju mira PIC održao je danas vanrednu sjednicu povodom usvojenog nacrta zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske i Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.
10.02.2022. u 17:37
get url
text

Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka Bosne i Hercegovine, poručili su iz Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

- Usvajanje Zakona o VSTV-u RS bilo bi nespojivo s procesom europskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u neovisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje prema europskim standardima vladavine prava. Provedbom Zakona o VSTV-u RS stvoreno bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo temeljna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS -  navodi se u saopćenju koje je objavljeno nakon hitne sjednice Vijeća za implementaciju mira, održane par sati nakon donošenja odluka u NSRS-u.

VEZANI TEKST - Udar na državu: NSRS usvojio zakonske akte kojim se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH

U izjavi, u kojoj ne učestvuje Rusija, dalje se navodi kako je uspostava jedinstvenog VSTV-a na državnom nivou 2004. godine bila "ključna reforma u modernizaciji bh. pravosuđa u skladu s europskim i međunarodnim standardima".

- Uloga Državnog VSTV-a je njegovati profesionalizam, transparentnost i učinkovitost u pravosuđu uz unaprijeđivanje nepristranog, neovisnog i učinkovitog provođenja pravde u cijeloj zemlji - ističe se.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira dalje naglašavaju da je profesionalno i neovisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i uticaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva.

- Sve vlasti u BiH trebale bi odlučno napredovati u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanje povjerenja građana i unaprjeđenje procesa pristupanja EU - dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Ambasadori su pozvali RS da odustane od "neustavnih poteza" koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusiraju na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

Također, ambasadori ohrabruju zastupnike iz RS izabrane u Parlament BiH – kao i sve druge izabrane zastupnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu s preporukama Europske komisije.

- Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na poboljšanju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu s 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - dodaju.

Na kraju potcrtavaju kako Visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira neće dopustiti bilo kojem akteru da podriva Dejtonski mirovni sporazum, a Vijeće će poduzeti neophodne korake u koordinaciji s Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurali puno poštivanje Dejtonskog sporazuma te suvereniteta i integriteta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.