open-navfaktor-logo
search
Zastupnica PDA
Pirić: Raspravljat ćemo o Poslovniku, opozicija blokira institucije
Elzina Pirić, zastupnica Pokreta demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZDPFBiH), u medijskom nastupu prije današnje sjednice najavila da će se u svakom slučaju razmatrati Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika ZDPFBiH.
28.11.2023. u 14:00
get url
text

VEZANI TEKST - Mešalić: "Trojka" i HDZ žele na sjednici po svaku cijenu progurati izmjene Poslovnika, lobiraju kod članova Komisije

- Kao i dosad, očekujem blokade opozicije, odnosno neodgovornost zastupnika koji su članovi Zakonodavno-pravne komisije na čije sastanke ne dolaze. Ovo što se radi je blokada institucija.

Tako da ja ne očekujem ni danas da će zastupnici koji ne dolaze na komisiju preuzeti odgovornost i doći na komisiju i pošteno zaraditi svoje pare. Mi ćemo raspravljati o Poslovniku jer je Poslovnik jedini način da se omogući pravo zastupnicima, kojima je Ustavnopravna komisija potvrdila mandate, da učestvuju u radu Parlamenta i komisija. Mislim da ćemo danas sigurno raspravljati o Poslovniku.

Poslovnik koji je trenutno na snazi daje za pravo opoziciji da odugovlače sjednice - kazala je Pirić za portal Federalna.ba.

Za razliku od Pirić koja je dio vladajuće koalicije, opozicija tvrdi da bez zasjedanja Zakonodavno-pravne komisije i njenog stava ne može se raspravljati o Poslovniku. "Trojka" insistira na izmjenama Poslovnika čime bi se omogućilo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, koji je prijedlog HDZ-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.