open-navfaktor-logo
search
Burne reakcije
Pismo Harisu Pašoviću zbog izjava da rat "moramo zaboravljati", da postoji "teror sjećanja"
Haris Pašović, reditelj, gostovao je na televiziji N1, a neke njegove izjave izazvale su burne reakcije.
23.07.2020. u 14:35
get url
text

Između ostalih, aktivista Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta napisao je otvoreno pismo Pašoviću.

U pismu on navodi:

- Uvrijeđen i izrevoltiran bezobraznim izjavama Harisa Pašovića na TV kanalu N1 u emisiji Večernji studio, 17. jula 2020. godine, moram se osvrnuti na navedeno gostovanje.

U dijelovima svojih izjava Haris Pašović rekao je: "...ali ja sam zato, mi moramo da napravimo crtu, mi moramo da počnemo da zaboravljamo. Pazite, 25 godine je poslije rata... - navodi Aličković i nastavlja:

- Harise Pašoviću, pričali ste o kulturi sjećanja na kojoj ste profitirali od 1995. godine do danas, ko zna koliko i na kraju je nazvali terorom sjećanja.

Između ostalog, on u svom pismu podsjeća na činjenicu da su stolice za "Sarajevsku crvenu liniju", koju je režirao Pašović, kupljene u Srbiji, a što je te 2012. godine izazvalo burne reakcije i polemike u javnosti.

- Istoj onoj Srbiji koja je apsolutno odgovorna za žrtve kojima ste mislili odati poštovanje tim stolicama. Da, crvene stolice su
nabavljene u Pazovi u Srbiji što vam nikada neće biti oprošteno, bar ne od onih kojima je najbliži iz porodice otet u periodu 1992-1996.
godina tokom opsade Sarajeva.

Također, ono što malo ko zna je to, a jedini sam koji je naglašavao i stalno se pitao, zašto Vas niko ne spominje u slučaju tzv. napada na Vučića u Potočarima? Zašto se Vaše ime tu izostavlja kada ste jedan od najodgovornijih za ono što je bilo? Zašto Vas niko ne spominje u kontekstu koji zaslužujete s obzirom na to da ste Vi upravo taj scenarista koji je urgirao da se u Memorijalnom centru iznad bijelih nišana izbetonira VIP loža? Upravo ste Vi taj koji je svojim scenarijem inicirao da delegati i gosti, moraju proći kroz mezarje između nišana žrtava genocida, pa tako i sam Aleksandar Vučić koji otvoreno i javno negira počinjeni genocid u Srebrenici! Upravo ste Vi taj koji je omogućio Aleksandru Vučiću da na 20. godišnjicu od genocida nad Bošnjacima Podrinja, iz najbolnijeg mjesta u našoj Domovini, on ode kao navodna žrtva i u Srbiji od toga pravi predizbornu kampanju. Upravo ste Vi taj koji je omogućio negatoru genocida, jednom snajperisti sa Jevrejskog groblja iznad Sarajeva, da 20. godišnjicu od genocida zasjeni navodnim atentatom na njega. Da, Harise Pašoviću, Vi ste lično najodgovornije lice, ono lice koje je tražilo da tzv. VIP loža bude i 45 metara duga iznad bijelih nišana, kao da ste htjeli napraviti navijačku tribinu iznad mezarja u kojem se održava dženaza i ukop posmrtnih ostataka - stoji u pismu.

Kao osnivač AntiDayton pokreta koji gaji i jača kulturu sjećanja na agresiju i genocid, direktno Vam se obraćam i obećavam da nikada nećemo dozvoliti da se agresija i genocid zaborave, dodaje Aličković.

Toliko je datuma i zločina, Harise Pašoviću, da bismo mogli i trebali i morali svaki dan podsjećati na njih, jer ne postoji mjesto ni zaseok niti datum ili dan u kojem tokom agresije negdje nije počinjen bar jedan zločin.

Da li to, prema Vašem mišljenju, trebaju majke zaboraviti svoju ubijenu djecu? Da li trebaju majke odbaciti sjećanje na njih, ali i na zlotvore koji su im na najbrutalnije, a kukavičke načine ubijali djecu? Da li trebamo zaboraviti desetke hiljada silovanih curica, djevojčica, sestara, majki, nana? Puno je toga što bih Vas mogao pitati da li bismo trebali, i mogao bih tako svaki dan da Vam postavim po jedno pitanje minimalno za svaki počinjeni zločin tokom jednog dana u toku četiri godine agresije, ali nema potrebe. Znate Vi to sami. Znate Vi apsolutno sve, baš kao što znate zašto Vam je ova izjava trebala sada - naveo je.

Aličković u svom otvorenom pismu navodi i sljedeće:

- Pozivam sve organizatore godišnjica masakara, zločina i genocida, odgovorne osobe, da Vam nikada više ne dozvole pristup stratištima i datumima, posebno ne kao nekakvom scenaristi ili idejnom tvorcu nekog obilježavanja. Svojim izjavama potresli ste sve preživjele žrtve agresije i genocida, potresli ste sve žrtve vrlikosrpsko-crnogorske i velikohrvatske agresije na RBiH.

Autor otvorenog pisma, između ostalog, pita i "kada već Vi govorite da djeci ne treba nametati sjećanje, da svoje odluke trebaju donositi sami, zašto im Vi onda namećete 0zaborav i neinformisanost? Malo je kontradiktorno, Harise Pasoviću".

Aličkovićeva reakcija je samo još jedna u nizu, uglavnom na društvenim mrežama, a Pašovićeve izjave skandaloznim i sramotnim su već ocijenjene u nekim medijima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.