open-navfaktor-logo
search
Penzionisanje
Pismo policajaca iz bh. agencija za vlast RS-a: Osjećamo se kao građani drugog reda
Policijski službenici zaposleni u policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine obratili su se jučer, putem sindikata, Vladi RS-a i Narodnoj skupštini RS-a kako bi vlast u Republici Srpskoj konačno pronašla rješenje kojim će biti otklonjena diskriminacija prilikom penzionisanja državnih policajaca koji dolaze iz ovog bh. entiteta.
18.06.2021. u 13:26
get url
text

Povod za upućivanje pisma je predstojeća sjednica NSRS-a zalazana za utorak, na čijem je dnevnom redu nacrt izmjena i dopuna Zakona o sudskoj policiji RS-a.

Tim zakonskim izmjenama se sudskim policajcima i pripadnicima zatvorske straže u RS-u priznaje pravo na obračun ličnog koeficijenta za penziju na osnovu najpovoljnijeg petogodišnjeg prosjeka, te su ista ova prava za sebe zatražili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji dolaze iz RS-a.

VEZANI TEKST - Diskriminacija državnih policajaca: Rade isti posao u istoj agenciji, a dobit će 500 KM nižu penziju

- Napominjemo da se govori o ukupno 1.020 policijskih službenika koji rade na nivou Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji žive i uplaćuju redovno doprinose budžetu RS-a, koji su već godinama diskriminisani u odnosu na sve ostale policajce u BiH jer nemaju pravo da se odreknu posebnog staža te kao takvi odlaze u penziju bez da im se da mogućnost kao ostalima da na svoj zahtjev odlučuju o tome da li će im se poseban staž u dvostrukom trajanju računati ili ne.

Također, evidentna je diskriminacija grupe policijskih službenika koja je u vezi s obračunom ličnog koeficijenta za penziju na osnovu najboljeg petogodišnjeg prosjeka prilikom odlaska u penziju jer ni na to nemaju pravo jedini u Republici Srpskoj i BiH – navedeno je u pismu.

Pojednostavljeno, za policijske službenike koji dolaze iz Federacije BiH prilikom penzionisanja se uzima pet najboljih godina i uz to imaju pravo odlučiti da li žele da im se u obzir uzme posebni staž. U RS-u se također uzima pet najboljih godina, ali samo kada su u pitanju zaposleni u MUP-u RS-a. Stoga je penzija policajca u državnoj policijskoj agenciji, koji dolazi iz FBiH, oko 500 KM veća u odnosu na kolegu koji dolazi iz RS-a.

- I ovaj put vas molimo da iznađete rješenje te kroz usvajanje odluke Skupštine ili zaključka Vlade omogućite da se policijski službenici iz Republike Srpske, koji rade u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine, ne osjećaju napušteno i kao građani drugog reda – istaknuto je u pismu, kojeg potpisuje Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Ovo nije prvi put da se obraćaju vlastima u RS-u, a obraćali su se i Vijeću ministara BiH.

U pismu napominju da se nadaju da ih ovaj put neće ostaviti na cjedilu.

{$galerijaFotografija}

pismo_1.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.