open-navfaktor-logo
search
Sigurnost narušena
Pitali smo Korajlića i Višću: Kako su švedski mafijaši ušli u BiH, ko je zakazao, hoće li se obračuni narkobandi nastaviti
Nakon ubistva Harrisa Österdahla u sarajevskom naselju Bulevar, građani ne samo u Kantonu Sarajevo, već i čitavoj Bosni i Hercegovini ne osjećaju se sigurno. Obračun bandi i narkokartela iz Švedske preselio se u našu zemlju.
03.11.2023. u 19:24
get url
text

VEZANI TEKST - Ubice prateći djevojku saznale da se Österdahl krije u Sarajevu, odmah nakon ubistva snimljeni na videonadzoru

Mafijaška likvidacija švedskog državljanina koji je, prema pisanjima tamošnjih medija, vođa narkomreže "Profit" sa bogatom krivičnom evidencijom, koju su izvršili također švedski državljani, otvorila je brojna pitanja, a odgovora, barem za sada, od nadležnih sigurnosnih agencija nema.    

Kako su ubijeni Österdahl i osumnjičeni za njegovo ubistvo ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine? Da li je i ako jeste koja je od bh. sigurnosnih agencija zakazala? Da li su u sistemu zavedene kao osobe pod posebnim nadzorom i pratnjom, s obzirom na to da se radi o visokorangiranim narkobosovima? Da li je realan scenarij da naša svakodnevnica postanu obračuni narkobandi ne samo iz Švedske već i drugih evropskih zemalja? 

Nedžad Korajlić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, smatra da ako imaju podatke u bazama da su to osobe koje su osuđivane ili se traže, zakazala je Granična policija BiH. Opet, s druge strane, napominje on, s obzirom na to da se radi o organiziranom kriminalu, postoji mogućnost da su u BiH ušli na drugo ime, sa lažnim dokumentima.

- Imate tu i dimenziju da kriminalci tog kalibra jednostavno ako hoće prolaze svugdje, isto kao migranti. Tu također može biti i prolazak preko korumpiranih pripadnika od Granične policije do različitih službenika u tom lancu – navodi Korajlić za Faktor.

(Foto:AA/Arhiv)

Prema njegovim procjenama, ubijeni i osumnjičeni švedski državljani u BiH su ušli kopnenim putem ili iz Hrvatske ili iz Srbije ili iz Crne Gore.

- Ako se ispostavi da su ušli preko Hrvatske, hipotetički postavljam stvari, onda su zakazali oni, kao članica EU-a, dio Shengenskog prostora, posebno s aspekta što su u posljednjih desetak dana najavili da su pojačali provjere na granicama. Jer oni imaju puno bolje podatke od nas. Ono što se meni ne sviđa jeste što se na udaru našao sarajevski MUP, kao zašto oni nisu uhapsili osumnjičene. Pazite, ovdje se radi o saradnji, uhapsila ih jeste policija Istočnog Sarajeva, ali u saradnji sa MUP-om KS I zaista, kao neko ko se bavi pitanjem sigurnosti, ne bih stavljao policiju na tapet. Oni su odradili svoj dio posla profesionalno – ističe naš sagovornik, dodajući, da ukoliko su iz Hrvatske ušli u BiH, postavlja se pitanje zašto ih tamošnja policija nije zaustavila.    

Hamza Višća, ekspert za reformu sigurnosnog sektora i vojno-politički analitičar, mišljenja je da se preljevanje obračuna bandi iz Švedske na sarajevski asfalt treba posmatrati u kontekstu onoga što se događalo u Švedskoj, te onoga šta su tamošnje vlasti poduzele i poduzimaju.

Hamza Višća

- Treba imati na umu da su sigurnosne agencije u Švedskoj posljednjih godinu dana poduzele niz mjera na sprečavanju sukoba među kriminalnim grupama direktno u Švedskoj i uspjeli su u tome. Stoga smo došli do toga da se te bande više ne mogu sukobljavati gore i s obzirom na njihove ogromne apetitete u osvajanju i kontrolisanju narkotržišta krenuli su putem droge unazad. Vidjeli su da to ne mogu da urade u Njemačkoj i Austriji, te su kao pogodan teren našli BiH, Srbiju i neke druge zemlje odakle vode ti putevi droge – pojašnjava Višća za Faktor.

Vođe i članovi narkokartela u Švedskoj, nastavlja on, su balkanska dijaspora, migrant iz Turske, sa sjevera Afrike i kako im se sužava prostor u toj, ali i drugim evropskim državama, oni se spuštaju niže putevima droge.

O tome kako su ubijeni Harris Österdahl i trojica osumnjičenih ušli u BiH, a da se ne zna, Višća kaže:

VEZANI TEKST - Obračun bandi iz Švedske u Sarajevu: Ko je ubijeni Harris Österdahl, a ko Kurdska lisica, šta je motiv

- Mislim da su preko Srbije kopnenim putem ili preko aerodrome došli u Sarajevo da vide ovdje one koji sarađuju u tom lancu trgovine narkoticima. Normalno da su jedni druge slijedili. Prema mojim nekim analizama, radi se o jednom čovjeku ili lancu koji je uspostavljen na Balkanu. E sad, kod narkogrupa, prodaja ide ko više plati, tome se i proda. Ono što nama postaje problem jeste da bezvizni režim koji imamo sa jednim brojem zemalja, a koje imaju vizni režim sa EU-om omogućava tim pripadnicima narkobandi da dođu u BiH. U Srbiju mogu ulaziti bez viza državljani 16 zemalja koje su na listi viznog režima EU-a. Kada uđu u Srbiju, onda im je lako preći u BiH zahvaljujući tome što je naša granica šuplja kao švicarski sir. Nije im problem doći zračnim putem do Srbije, a onda u BiH preko granice kuda se provlače i migranti.

Višća smatra da Graničnoj policiji BiH nedostaje između 600 i 1.000 ljudi da bi granica bila kvalitetnije pokrivena.

- Čim migranti prolaze, onda droga još lakše prolazi. Ni ni čudo da narkokarteli iz EU-a imaju svoje ljude u BiH ili Srbiji. Htjeli ne htjeli, nama sve što dolazi, kada je u pitanju trgovina narkoticima i trgovina ljudima, dolazi nam iz Srbije i Crne Gore. Moguće je da mi ovog koji je ubijen i ove koji su osumnjičeni, ali i sve druge pripadnike tih narkokartela i njihove vođe nemamo uopće u evidencijama. Ponavljam, nakon što je Švedska poduzela ozbiljne mjere, oni su krenuli putem droge preko Balkana i ovdje mogu doći bez ikakvih problema – ističe Višća i na kraju upozorava:    

- Ovo što se dogodilo nije tek izolovani incident. Mislim da postoji opasnost od nastavka obračuna. BiH će se suočiti s tim ogromnim problemom i to će utjecati na naše vlasti da uvedu vize zemaljama kojima je uvela i Evropa.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.