open-navfaktor-logo
search
Dodikovi protesti
Pivić: EUFOR ima mandat da reagira, odluka da ne poduzmu ništa na međuentitetskoj liniji u petak nije bila dobra
Na proteste građana RS-a, odnosno pristalica Milorada Dodika, održanih na međuentitetskoj liniji u petak nije reagirao EUFOR, uz obrazloženje da nisu dobili nikakve zahtjeve od vlasti Bosne i Hercegovine i nisu rasporedili dodatno osoblje.
04.09.2023. u 14:18
get url
text

VEZANI TEKST - EUFOR o protestima na međuentitetskoj liniji: Nismo primili nikakve zahtjeve od vlasti BiH

Na protestima su bili blokirani i putevi.

Nezir Pivić, pravnik, bivši zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine i aktuelni zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, odgovorio je šta je mandat EUFOR-a i da li im je iko trebao poslati zahtjev, odnosno tražiti da provode ono što im je mandat.

- Mandat EUFOR-a obuhvaćen je, između ostalog, odredbama Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir. Između ostalog, u članu 2, stav (2), tačka d) Aneksa 1-A, pod nazivom "Razmještanje snaga za sprovođenje", propisano da je strane shvataju i saglasne su da će EUFOR imati pravo da posmatra i sprečava ometanje kretanja civilnog stanovništva, izbjeglica i raseljenih lica i da odgovara na primjeren način na namjerno nasilje izvršeno nad licima i njihovima životima.

Iz odredaba Aneksa 1-A izvodi se jasan i nedvosmislen zaključak da mirovna misija EUFOR – Althea može da razmješta snage na osnovu diskrecione ocjene, a s ciljem osiguranja potpunog provođenja Dejtonskog sporazuma, zaštite mira i stabilnosti, izvršavanja vlastitih obaveza iz Aneksa 1-A i Aneksa 2, te pružanja zaštite nadzoru nad provođenjem civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma (zaštita misije OHR-a) – istakao je Pivić.

VEZANI TEKST - Ambasada SAD-a u BiH: Blokade puteva između entiteta provokativne i štetne

Kazao je da EUFOR može, dakle, samostalno da rasporedi svoje snage, ali "isto tako da je vlast 'Trojke' reagirala u skladu sa svojom obavezom i da je obavijestila misiju EUFOR-a o postojanju stvarne i neposredne opasnosti vjerovatno bismo imali drugačiji ishod".

- Reakcija misije EUFOR-a bi poslala snažnu poruku bosanskim Srbima da kršenje Dejtonskog sporazuma, blokade saobraćajnica i narušavanje mira i stabilnosti neće proći bez reakcije. Međutim, Dodiku se popušta i sa strane "Trojke" i sa strane međunarodne zajednice. Dodik stekne osjećaj nekažnjivosti i nastavlja dalje da pomjera crvene linije – rekao je Pivić.

Zaključio je da je vlast "Trojke" imala moralnu obavezu i odgovornost da ukaže na opasnost, a da je EUFOR morao djelovati snažno i odlučno, ali nije i smatra da to nije bila dobra odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.