open-navfaktor-logo
search
Opasne igre
Pivić: Igrokaz "Trojke" o navodnom "programu vlasti" izgrađen je oko izmjena Izbornog zakona po mjerama Čovića
Nezir Pivić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, reagovao je na izjave predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kako dogovor o izmjenama Izbornog zakona treba iznaći na tragu prošlogodišnjih, neuspješnih pregovora u Neumu.  
04.05.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Počeo teći rok od šest mjeseci za "Trojku", Plenković u Mostaru: Hitno nastaviti razgovore o izbornoj reformi

- Potrebno je na početku razjasniti da u Neumu nije bilo nikakvog službenog dogovora. Ako je Konaković odvojeno sa čelnikom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice dogovorio nešto u Neumu, to je njegova stvar.

Indikativno je da su bez demokratskog kapaciteta i bez delegata u Domu naroda na državnom nivou ugurani u vlast, a na nivou FBiH oktroisani u vlast u režiji visokog predstavnika. Iz toga se može izvesti indicija da i ako SDA u Neumu nije pristala na ponudu koja je bila loša za BiH, možda onda neko drugi jeste - kaže Pivić u razgovoru za Faktor.

Naglasio je da je potrebno razjasniti pokušaj "Trojke plus" da pod jedan kišobran objedini, s jedne strane, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe presuda "Sejdić i Finci" što je stvarni i jedini uvjet Evropske unije za članstvo BiH.

VEZANI TEKST - Čović nakon sastanka u OHR-u otišao kod Konakovića u zgradu Ministarstva vanjskih poslova

- S druge strane, izmjene Izbornog zakona po mjeri Čovića što predstavlja uvođenje nove diskriminacije. Dakle, provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta "Sejdić i Finci" s ciljem uspostavljanja najviših standarda ljudskih prava i civilizacijskih vrijednosti zahtijeva izmjene Ustava BIH i 2/3 većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH.

Čovićeve izmjene Izbornog zakona se već nalaze u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, njima se, između ostaloga, predviđa da će FBiH na dan izbora biti podijeljena na dvije izborne jedinice, da će se član Predsjedništva BiH birati iz kantona sa nacionalnim većinama...

To je prijedlog koji je u prošlom sazivu glasovima SNSD-a i HDZ-a proguran kroz Dom naroda i čekao je "pridobijenu većinu" u Zastupničkom domu da bude izglasan. Za izglasavanje ovog prijedloga potrebna je prosta većina u Zastupničkom domu, dakle isti broj ruku koji je potvrdio saziv Vijeća ministara, dovoljan je da usvoji i Izborni zakon po mjeri Čovića - objašnjava Pivić.

VEZANI TEKST - Snimak razgovora Čovića i mađarskog ministra Szijjarta: Promjene Izbornog zakona "na kršćanskim osnovama"

Podsjetio je da iz sporazuma koji je "Trojka plus" potpisala sa HNS-om prije okončanja izbornog ciklusa i izbora delegata u domove narode, jasno i nedvosmisleno se može zaključiti da je cijeli taj igrokaz o navodnom "programu vlasti" izgrađen oko izmjena Izbornog zakona po mjerama Čovića.

- Indikativna treba da bude i nesporna činjenica da su vlasti do sada bile prinudne, uvjetovane silom Ustava. Participacija "Trojke plus" u vlasti je prvi put da Srbi i Hrvati zaista nekog tu žele. I vjerovatno sa razlogom. Kada su u pitanju informacije koje Dodik prenosi u vezi s Čovićem, treba im pokloniti vjeru. Njih dvojica su najbolji politički prijatelji i najveći neprijatelji državi s istim ciljem – razgradnjom države i njeno podčinjavanje Zagrebu i Beogradu. Jedino je oktroisani premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar vanjskih poslova Konaković vidio nekog "novog Dodika" i Čovića - podvukao je na kraju Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.