open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Pivić: Nema potrebe za vanrednom sjednicom, štitit ćemo Ustav, "Trojka" je glasačka mašina HDZ-a
Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije na kojoj je "Trojka" sa HDZ-om htjela po svaku cijenu za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine imenovati Marina Vukoju, kadra HDZ-a, prekinuta je pod pritiskom opozicije i to u pola tri ujutro 7. jula, čime je spriječena namjera parlamentarne većine.
12.07.2023. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Haotično u Parlamentu FBiH u sitne sate zbog pokušaja da se ipak imenuje Vukoja: Ovo je za hapsa...

Postavlja se pitanje da li će se ova sjednica nastaviti i kada.

"Trojka" skupo plaća poziciju 

- Nemamo potrebu za vanrednom sjednicom. Ako je došao poziv za redovnu sjednicu, ne vidim razloga zašto svi ti materijali nisu odmah uvršteni. Vanredna sjednica se održava isključivo ako ne postoji dovoljno vremena za zakazivanje redovne sjednice i dostavu materijala jer su tu propisani kraći rokovi, ali ako neko ponovo misli poslovnički izbjegavati i podvaljivati određene materijale, onda to govori o njihovim namjerama - govori nam Nezir Pivić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Prokomentirao je otkud toliko interesiranje za Komisiju za izbor i imenovanje, popunjavanje nedostajućih članova u odnosu na pojedine komisije koje također nisu popunjene.

- Njih nije briga za ostale komisije. Njima je briga samo u vezi sa Komisijom za izbor i imenovanje jer ona treba da imenuje suca po želji HDZ-a. Naime, "Trojka" jako skupo plaća poziciju u koju je HDZ uvukla jer ide po onom "bit ćete vlast, ali morate nas maksimalno slušati" - govori Pivić.

Osvrnuo se na prekinutu sjednicu.

HDZ se ponaša kao razmaženo dijete 

- Vidjeli smo na šta su spremni. Prvo zakažu vanrednu prije redovne 6. jula, a sve kako bi se izbjegao Poslovnik. Kada su uvidjeli da ne ide i da ne može proći, onda vanredno otkazuju vanrednu sjednicu i vraćaju se na redovnu. Kada su uvidjeli da je već ponoć, nema medija, da je jedan broj zastupnika iz opozicija otišao, 20 minuta do ponoći šalju nam poziv za vanrednu sjednicu tražeći da se odmah nastavi i nastavljaju ranije otkazanu vanrednu sjednicu.

Pitao sam predsjedavajuću Mirjanu Marinković-Lepić (NS) šta je razlog nastavka ako nije održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje. Rečeno je da se nastavlja jer je kreator sve te priče (Mladen Bošković - HDZ, predsjednik Komisije) poslao lažirani izvještaj, plagijat, podvalu, prevaru, što mi je frapantno da su u Parlamentu otišli korak dalje nakon što su kršili Ustav, zakone i Poslovnik, krenuli su sa prevarom, podvalom - govori Pivić i dodaje:

VEZANI TEKST - Mešalić: Branili smo Ustav mirnim putem, neće se "Trojka" i HDZ iživljavati

- I onda se javi NiP da mi pravimo blokade, što nije tačno. U Komisiji za izbor i imenovanje od 11 članova, samo je jedan iz SDA, a imamo 26 zastupnika, dakle duplo više od HDZ-a koji ima tri svoja člana u toj komisiji i to je frapantno na koji način se podanički ponašaju prema HDZ-u. Naime, HDZ se ponaša kao jedno razmaženo dijete kojem se svakog trenutka bukvalno moraju ispunjavati sve želje. Mislim da je to katastrofalno. 

Podaničko ponašanje

Kaže kako je poražavajući način na koji se saziva sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

VEZANI TEKST - Na sjednici Zastupničkog doma FBiH o rebalansu budžeta 25. jula, šta je sa Domom naroda?

- Znate kako oni pozivaju na sjednicu komisije, tako što dođete na zasjedanje Parlamenta i u pauzi vas neko pozove na komisiju. Mi ćemo uvijek raditi na zaštiti Ustava, zakona i Poslovnika, upozoravat ćemo na sve što je negativno po društvo i po interese građana. Nećemo dozvoliti jedno onakvo flagrantno kršenje od predsjedavajuće, "Trojke" općenito koja se podanički ponaša.

Ne smije ništa komentirati, zatvoreni u reduciranost, njima je zabranjeno da govore, da imaju svoj stav, služe kao jedna glasačka mašina, dižu ruke za on što je unaprijed pripremljeno od HDZ-a - govori Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.