open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Pivić o dostavi materijala za sjednice: "Šibaju" ih kako kome naumpadne i kada hoće nešto smutiti...
Jedan broj federalnih parlamentaraca nezadovoljan je načinom dostavljanja materijala za sjednice. Nezir Pivić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže kako im se materijali šalju "kako kome naumpadne".
17.07.2023. u 07:44
get url
text

To  je katastrofalno 

- Frapantna mi je neozbiljnost kod dostavljanja materijala. Navest ću vam samo jedan primjer. Recimo, ovi energetski zakoni koji su usvojeni u Zastupničkom domu su iskasapljeni. Usvojeni su jedini amandmani HDZ-a i HNS-a. Dostavljeni su nam 20 minuta pred sjednicu 6. jula. Imali smo 32 stranice amandmana kucanog teksta. To je zakonski tekst, svaka riječ, svako slovo ima svoje značenje i tumačenje. I oni to dostavljaju 20 minuta prije sjednice!? I onda "šibaju", kako kome naumpadne pošalje mail, nekakav materijal - govori Pivić i dodaje:

- Naučio sam da kada dođe poziv za sjednicu, uz poziv dođu materijali. Ovdje kako koji materijali dođu, oni ga pošalju. Znači, došao je prije 100 godina, poslao ga je, pa će ga nekada uvrstiti i to se smatra dostavom materijala. I onda kada hoće nešto smutiti, to tako pokušavaju. To je stvarno strašno. To mi je za nekakve demokratske uvjete rada parlamentarizma nešto što je neuobičajeno, katastrofalno.

Kaže kako je bio jasan cilj šta se želi sa amandmanima na energetske zakone.

- Oni su svrha da se tajkunima koji su se sakrili od pravosuđa Republike Hrvatske ovdje, pruži utočište da bi oni i dalje mogli profitirati i raditi. Pogledajte samo šta se radi - govori Pivić.

Zatražili smo i mišljenje Irfana Čengića (SDP), delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Obilnost materijala 

- Normalno je da akti dolaze kontinuirano u Parlament, ali rukovodstvo bi trebalo tempirati sjednice, usvojiti program rada i razmatrati materijale - kazao je Čengić.

Delegatkinja Doma naroda FBiH Aida Obuća (SDA) je prokomentirala kako im je zaista mnogo materijala dostavljeno na mail.

- Ne mogu komentirati raniju praksu s obzirom na to da mi je prvi mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali potvrđujem činjenicu o obilnosti i količini materijala koji se dostavlja - kazala nam je Obuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.