open-navfaktor-logo
search
Bez dana iskustva
Pivić o izboru sudije: Kada bi im Čović doveo konja i rekao da im je to najbolji kandidat oni bi prihvatili
Kako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi ocijenjen kao bolji kandidat od sudije Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV-a BiH Sanele Butigan Gorušanović, pita se Nezir Pivić, član Zakonodavno-pravne komisije i Komisije za ustavna pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.
16.03.2023. u 17:15
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić potvrdio da će SDP glasati za HDZ-ovog favorita Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

- Šokiran sam današnjom najavom Nermina Nikšića da će SDP podržati imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je Vukoja "najbolje rangiran kandidat" na listi. Isto već od ranije tvrdi i Elmedin Konaković, ali i Edin Forto. Kako je zaista Vukoja postao "najbolje rangiran kanidat" i koja je komisija sastavila tu listu?

Listu je sastavila Komisija za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta FBIH. Komisija koja se do sada popunjavala prema principu da stranka sa najviše zastupnika dobija i najviše mjesta - napisao je Pivić na Facebooku. 

Tvrdi da je "Osmorka" to "promijenila u korist HDZ-a, koji sa 15 zastupnika tako dobija 3 člana ove komisije uz predsjednika komisije, dok je SDA sa 26 poslanika dobila jednog člana".

- Predsjednik komisije je Mladen Bošković, a zamjenik Damir Mašić. Tako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi, zaposlen na poziciji Sekretara od strane ove Komisije ocijenjen kao bolji kandidat od sudije Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV-a BiH Sanele Gorušanović Butigan.

Važnu ulogu u procesu bodovanja, odigrao je i član NIP-a u Radnoj grupi za imenovanje sudije Ustavnog suda BIH koji je također dao prednost sekretaru ispred sudije.

Izgleda, kada bi Dragan Čović u stilu Kaligule doveo konja i rekao Nikšiću, Forti i Konakoviću da im je to najbolji kandidat oni bi to bez pogovora prihvatili.

Izbor sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije imenovanje za direktora kantonalnog preduzeća ili kakvu drugu javnu funkciju na period od četiri godine.

Imenovanje sudije određuje pravac i djelovanje Ustavnog suda za period od 15 do 20 godina. Imenovanje koje ostavlja dalekosežne pravne i političke posljedice, posebno kada znamo da je Ustavni sud posljednja linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine.

Nikšić, Konaković i Forto postali su džuboks Dragana Čovića ispunjavajući sve njegove želje - istakao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.