open-navfaktor-logo
search
Duboka zabrinutost
Pivić: Po nalogu Čovića "Osmorka" krši ustavni poredak, daju prednost političkom dogovoru ispred Ustava
Kandidati za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović obavijestili su jutros Zastupnički dom Parlamenta FBiH da "nije postignut dogovor" između tri kandidata o izboru predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te traže od Zastupničkog doma da izvrši izbor.
21.02.2023. u 13:38
get url
text

VEZANI TEKST - Bradara i Stojanović nisu više sigurni u svoju odluku o predsjedniku FBiH, poslali novi zahtjev u Parlament

Postupke Bradare i Stojanovića komentarisao je za Faktor zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić (SDA).

- Na taj način povukli su neustavnu Odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH koju su jučer jednostrano donijeli bez konsultacija i potpisa Refika Lende. Sastanak tri kandidata nikada nije ni održan. Prije svega jer nisu još uvijek  ispunjeni formalno pravni uvjeti. CIK BiH nije izvršio prethodne provjere niti je dostavio uvjerenja kandidatima – naveo je Pirić.

On je podsjetio kako je Refik Lendo zakazao sastanak za petak 24. februara, kada se očekuje da svi uvjeti budu ispunjeni.

- Međutim Bradara i Stojanović su iz njima znanih razloga "požurili" i suprotno Ustavu FBiH i pozitivnim propisa, bez konsultacija i bez potpisa Refika Lende dostavili Zastupničkom domu na potvrđivanje Odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH. Dakle, oni jučer nisu obavijestili Zastupnički dom već su donijeli Odluku bez konsultacija i potpisa Refika Lende – naveo je on.

VEZANI TEKST - Lendo: Nema blokade, a nema ni Vlade bez SDA, pozvao sam Izetbegovića, Čovića i Nikšića da se dogovore

Podsjetio je Pivić kako je u Ustavu FBiH propisana mogućnost da u okolnostima izostanka dogovora kandidata, Zastupnički dom izvrši izbor, a što su Bradara i Stojanović i jučer znali ali su se ipak odlučli, dodao je, za grubu povredu ustavnog i pravnog poretka i razaranje vladavine prava i pravne sigurnosti.

Potom je pojasnio kako ni ovu konstataciju i poziv Zastupničkom domu Bradara i Stojanović nisu mogli uputiti bez potpisa Lende, te da je i ona neustavna.

- Da su održali sastanak možda bi došlo i do dogovora. Ne razumijem čemu ovakva žurba i neozbiljnost. Oni obnašaju prevažne funkcije da bi se ovako ponašali. U suštini imamo odluke od strane dva člana, a Ustav jasno kaže da se odlučuje konsenzusom – kazao je Pivić.

Ističe kako dvije najvažnije osobe izvršne vlasti krše Ustav FBiH.

- Kakva je to poruka? Važniji im je međustranački sporazum nego Ustav. Po nalogu Čovića "Osmorka" krši Ustav i ustavni poredak. Igor Stojanović neustavnu odluku o izboru predsjednika FBiH pravdao je "političkim sporazumom" prema kojem predsjednik FBiH treba biti Bradara, a premijer Nermin Nikšić – dodao je.

VEZANI TEKST - Dogovor postignut bez Lende: Lidija Bradara nova predsjednica FBiH

Pivić konstatuje kako ova izjava Stojanovića izaziva duboku zabrinutost jer nosilac javne funkcije daje prednost političkom dogovoru ispred odredbi Ustava FBiH, Ustava BiH, pozitivnih pravnih propisa i pravne sigurnosti entiteta i države.

- Dodatnu zabrinutost i duboko  nepovjerenje u javnosti izaziva i činjenica da su HDZ i "Osmorka" jučer pokušali suspendovati ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine na tako javan i očit način da ne možemo da se ne zapitamo kako i na koji način će se donositi odluke i kako se sada donose odluke u Vijeću ministara BiH ili kantonalnim vladama gdje je "Osmorka" vlast – upitao je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.