open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Pivić: Schmidt razmišlja o novom nametanju, stranke okupljene oko HNS-a čekaju da ih OHR dovede na vlast
Današnje obraćanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta je pokazalo da on razmišlja o nametanju nove izmjene Ustava FBiH, a stranke okupljene oko HNS-a tek sada neće htjeti da poštuju Ustav i demokratske prakse već će čekati da ih oktroišu na vlast, kazao je Nezir Pivić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.
07.04.2023. u 17:46
get url
text

VEZANI TEKST - Christian Schmidt: Ovo je posljednji poziv da se imenuje Vlada FBiH koja ima parlamentarnu većinu

- Jedino pitanje koje se postavlja, jeste ono da li će se raditi o jednokratnom ili trajnom rješenju. Bilo kakvo nametanje je poraz demokratije i demokratskih procesa, obesmišljavanje institucija vlasti i države. Kratkorčno nametanje, s druge strane, nas vodi u zaista neobilježeno i do sada nepoznato područuje sa nesagledivim posljedicama.

Visoki predstavnik je danas imao priliku da prvi put u svome mandatu i prvi put nakon oktroisanja iz oktobra 2022. godine pokuša zaliječiti teške posljedice koje je to oktroisanje ostavilo na demokratskog društvo, na način da pozove na poštivanje Ustava, zakona, demokratske tradicije i dobrih praksi formiranja vlasti putem političkog dogovora. Međutim, on je izabrao put kojim se strankama oko HNS kao zadatak jedino nameće da nastave sa ignorisanjem, delegitimizacijom i uskraćivanjem ustavnih prava Bošnjacima u Federaciji BiH, narodu koji čini više od 70 posto stanovništva i da čekaju svoje oktroisanje na vlast - dodao je Pivić komentirajući današnje obraćanja Schmidta.

Visoki predstavnik je danas, između ostalog, naveo da očekuje da političari dođu do rješenja i prevaziđu zastoj i formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine, a ako se odgovorni političari odriču ove odgovornosti, da je opredijeljen "u namjeri da osiguram da se poštuje volja građana i da građani imaju vladu koja radi u njihovo ime". Njegovo obraćanje uslijedilo je nakon jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i isteka ustavnog roka za formiranje Vlade FBiH.

VEZANI TEKST - Ogrešević: Ako je princip za formiranje Vlade FBiH parlamentarna većina, onda ga treba Ustavom utvrditi

Pivić je istakao da su jasne i precizne odredbe Ustava FBiH, kojim se propisuje da je za formu punovažnosti Odluke o imenovanju Vlade FBiH potrebno da je potpišu predsjednik i dva potpredsjednika FBiH, te da ne ostavljaju prostor za dvosmislenosti ili kakve druge nejasnoće.

- Međutim i pored jasnih i preciznih odredbi, jučer je u radu sjednice Zastupničkog doma u dnevni red uvršten materijal koji je suprotan Ustavu i koji se poslovnički ne može definisati. Nominalno je označen kao "informacija", međutim paradoksalno u "informaciji" nema nikakve informacije. Zapravo, u materijalu koji su nam dostavljeni manje od 24 sata prije sjednice nalazilo se popratno pismo predsjednice FBiH Lidije Bradara i Odluka o imenovanju Vlade FBiH koja je neustava jer sadrži svega dva od tri potpisa.

Poslovnik obavezuje rukovodstvo Doma da neustavne materijale ne smije uvrštavati u dnevni red. Iz navedenog izvodimo zaključak da je uvrštavanje u dnevni red neustavnog materijala suprotno poslovniku. O takvom materijalu se dakle nije smjelo raspravljati niti je mogao biti primljen "k znanju" niti je mogao biti usvojen bilo kakav akt na osnovu takvog neustavnog i poslovniku suprotnog materijala. Insistirao sam da materijal bude skinut sa dnevnog reda, ali kao i do sada, rukovodstvo Zastupničkog doma nastavlja praksu kršenja Ustava i Poslovnika - naveo je Pivić.

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

Naglasio je da je početak sjednice pomjeren za skoro pola sata jer su predstavnici stranaka okupljenih oko HNS-a imali navodno sastanak u jednoj od ambasada, a u vezi njihove težnje da ih OHR svojom odlukom oktroiše na vlast.

- Takav odnos prema instituciji demokratije kakav je Zastupnički dom i degradacija ustavne i pravne pozicije doma je neprihvatljiva i do sada nezabilježena u Federaciji BiH. Nakon što su se vratili na sjednicu, imali su priliku da podrže amandman na Ustav FBiH kojim bi se trajno riješilo pitanje imenovanja Vlade FBiH, a njima omogućilo da odmah formiraju vlast. Međutim, prema nalogu HDZ-a su to odbili.

U praksi stranke okupljene oko HNS-a žele da silom dođu na vlast u Federaciji, što u pitanju SDP-a ne bi bio prvi put. Oni su prisilno dovedeni na vlast i 2000. godine i 2010. godine intervencijom međunarodne zajednice, a ne voljom građana. Kad im se ponude amandmani na Ustav neće da ih usvoje, kad im se ponudi politički dogovor neće, kad im se ponude prijevremeni izbori napuste prostoriju. Jedino, što oni izgleda hoće i na čemu insistiraju jeste da ih OHR silom svoje odluke dovede na vlast - kazao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.