open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Pivić uoči sjednice Vijeća ministara: "Trojka" je odlučna da energetski suverenitet BiH preda Dodiku i Čoviću
Zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nezir Pivić se na svom Facebook profilu osvrnuo na sutrašnju sjednicu Vijeća ministara na kojoj će se razmatrati i projekti dva gasovoda, Istočne i i Južne interkonekcije.  
10.05.2023. u 21:20
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić odgovara Konakoviću: Ako ne znaju, zakon o gasu ćemo im napisati, parlamentarnu većinu valjda imaju

- Vijeće ministara sutra će razmatrati i prema najavama podržati projekte dva gasovoda, tzv. “Istočnu interkonekciju“ iz pravca Srbije i tzv. “Južnu interkonekcije“ iz pravca Hrvatske.

Čini se da su predstavnici "Trojke+" u Vijeću ministara odlučni u namjeri da BiH stave u položaj energetske potčinjenosti i liše je njenog energetskog suvereniteta, predajući ga Miloradu Dodiku u Banjoj Luci i Draganu Čoviću u Mostaru - napisao je Pivić koji je u prošlom sazivu Vijeća ministara bio zamjenik ministra pravde.

Objasnio kako je ugrožen energetski suverenitet BiH.

VEZANI TEKST - Krišto: Trenutno nema uvjeta za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija, ali Nova istočna može krenuti

- Prije svega iz razloga što na državnom nivou BiH nema usvojen Zakon o gasu. Dakle, ne postoji pravni osnov koji bi omogućio uspostavljanje jedinstvenog tržišta prirodnog gasa u skladu sa standardima Evropske unije.

Bez Zakona o gasu država ne može uspostaviti kontrolu niti pružiti zaštitu potrošačima i zaštitu gasne infrastrukture. Općenito energetska pa tako i gasna infrastruktura u BiH ne tretira se kao „vitalna infrastruktura“, a što je upravo posljedica neusvajanja državnog Zakona o gasu.

Zakon o gasu stvorio bi pretpostavke za stavljenje gasne infrastrukture u državnom vlasništvo. Država bi imala kontrolu nad uvozom, proizvodnjom i izvozom prirodnog gasa i nadzor nad budućim skladištima prirodnog gasa. Država bi tek tada mogla pružiti garancije kontinuiranog i sigurnog snadbijevanja prirodnim gasom svih građana i ne bismo ovisili o vlastima u RS-u ili pojedinim kantonima.

S tim u vezi, neodgovorno je i po državu opasno podržati ova dva projekta sve dok ne bude usvojen Zakon o gasu BiH i ovo pitanje ne bude riješeno na ustavan i zakonot način, kao što su to uradile doslovno sve države EU-a. Ovom prilikom ističem da podržavam svaki projekat koji može donijeti dobrobit državi ali ako je transparentan i u skladu sa Ustavom i zakonom - istakao je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.