open-navfaktor-logo
search
Novac građana
Plaća li se federalnim parlamentarcima i parking tokom sjednica?
Pojedini zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji imaju po nekoliko hiljada KM plaću, paušal, regres..., požalili su se na posljednjoj sjednici rukovodstvu doma kako nemaju gdje da parkiraju svoja vozila tokom održavanja sjednica. Da im je zapravo postao pretijesan parking osiguran pored Miljacke, u blizini zgrade Parlamenta FBiH, pa bi bilo dobro da se za njihove potrebe osigura još jedan, prekoputa.
05.04.2023. u 21:24
get url
text

Također, mnogi zastupnici su se na posljednjoj sjednici "uzrujali" kada su morali pomjeriti svoja vozila sa parkinga za što je dato pet minuta pauze, kako bi čovjek koji je hitno morao napustiti sjednicu zbog događaja u porodici, mogao izaći sa svojim vozilom.

Za parkiranje po sjednici 280 KM 

Nakon svega Ivana Miličevića, sekretara Zastupničkog doma, upitali smo da li je ovaj dom dužan osigurati zastupnicima parking mjesta tokom sjednica ili to treba da bude privatna stvar svakog od njih.

- Zakup parking mjesta za potrebe Zastupničkog doma FBiH provodi se na osnovu realnih potreba (sjednice Doma ili Kolegija). Izabrani ponuđač za pružanje usluga parking prostora je Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad Sarajevo. Usluge parkiranja u vrijeme održavanja sjednice Kolegija iznose 110,00 KM, a u vrijeme održavanja sjednica Zastupničkog doma 280 KM - odgovorio nam je Miličević.

I u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nam je potvrđeno da osiguravaju parking delegatima u vrijeme sjednica.

U Izvještaju o finansijskoj reviziji Parlamenta Federacije BiH za 2021. godinu stoji da su ugovori o korištenju parking prostora, koje je Zastupnički i Dom naroda zaključio sa KJKP Rad Sarajevo, zaključeni za korištenje parking mjesta Skenderija most dnevno po održanoj sjednici po jednom domu u iznosu od 560 KM sa PDV-om.

- Pored toga, Zastupnički dom je sa istim dobavljačem potpisao ugovor o uslugama parkiranja za 20 parking mjesta u dane održavanja sjednica Zastupničkog doma po cijeni od 280 KM sa PDV-om i 11 parking mjesta u vrijeme održavanja sjednica Kolegija po cijeni od 110 KM sa PDV-om - stoji u revizorskom izvještaju.

Zastupnik Mirsad Čamdžić kaže kako se uvijek sam snalazio za parking.

Poseban parking za parlamentarce je oholost 

- Nemam informaciju da je zastupnicima osiguran prostor za parkiranje, barem nije nikome iz Naše stranke. Ako jeste, po meni je čista glupost u tako zgusnutom sarajevskom saobraćaju tražiti poseban parking za parlamentarce, ali i oholost. Uvijek kada dođem na sjednicu nađem parking za svoje vozilo i uredno platim vrijeme u kojem sam ga koristio. Ne vidim šta je problem s tim - kazao nam je Čamdžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.