open-navfaktor-logo
search
Jesu li zaslužili
Plaće više od dvije hiljade maraka, a neki zastupnici u Skupštini KS često izostaju sa radnog mjesta
Osnovna plaća profesionalnog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo iznosi 2.457, a ukoliko se radi o predsjedniku kluba zastupnika neke od stranaka, onda osnovna plaća iznosi 2.583 maraka.
12.07.2021. u 20:28
get url
text

Kako provode svoje radne dane, odlučuju sami zastupnici, a osnova njihovog rada jesu sjednice Skupštine KS na kojima se razmatraju važna pitanja za građane KS, donose značajne odluke za život u KS, međutim pojedini to i ne shvataju toliko ozbiljno.

Tako se pojedini zastupnici ne viđaju često na sjednicama Skupštine KS, te svoje odsustvo pravdaju predsjedavajućem ili sekretaru Skupštine.

Međutim, postavlja se pitanje ne bi li bilo moralno da zastupnici, koji primaju izuzetno visoku plaću za posao koji obavljaju, opravdaju povjerenje građana, novac koji primaju i pojave se na sjednici i "istrpe" nekoliko sati vijećanja o raznim pitanjima.

- Po Poslovniku o radu Skupštine KS najavi se izostanak sa Skupštine, na takav način se opravda neprisustvo, sada u razloge i motive izostanaka pojedinih zastupnika ja ne bih mogao ulaziti. Kada je neko spriječen, najavi odsustvo sa sjednice da se zapisnički konstatuje da je opravdano odsutan i to je to. Generalno mislim da bi prisustvo na sjednicama moglo biti u vezi s plaćama ili s paušalom. Imamo zastupnike koji su prisustvovali svim sjednicama, a imamo zastupnike koji u kontinuitetu izostaju – kaže u razgovoru za Faktor Mahir Dević.

Ističe kako smatra da bi dolazak, odnosno nedolazak na sjednice trebao biti uvezan sa primanjima.

- Nije isto zastupnik koji prisustvuje svakoj sjednici i zastupnik kojeg rijetko možete vidjeti u Skupštini – kazao je Dević.

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, za Faktor je kazao da zastupnici najavljuju uredno svoje izostanke sekretaru Skupštine KS ili direktno njemu kao predsjedavajućem.

- Nema zakonskog osnova na osnovu kojih bi se mogli sankcionisati njihovi učestali nedolasci, opravdani ili neopavdani. Dok je bio paušal u Skupštini KS, Poslovnikom je bilo propisano da su se zastupnici mogli sankcionisati na neki način, odbijenjem paušala. Kako je paušal ukinut prije par godina u Skupštini KS, ne postoji osnov da se finansijski sankcionišu, da se odbija od njihove plaće – kazao je Okerić.

Pitamo ga da li je uredu da zastupnici koji primaju natprosječnu plaću za svoj rad, ne dolaze na sjednice, a uzimajući u obzir da tokom mjeseca bude jedna, dvije ili maksimalno tri.

- Svaki zastupnik u Skupštini KS kao i druga osoba koja je imenovana na odgovornu funkciju, prije svega treba da se ponaša odgovorno. To je na zastupnicima, na koji način oni komuniciraju i rade sa građanima, koliko rade na rješavanju problema građana. Nažalost, takav je zakonski propis koji ne propisuje finansijsku sankciju zastupnicima koji redovno ne dolaze na Skupštine KS – kazao je također Okerić.

Ističe da je kao predsjedavajući, od preuzimanja te funkcije, zakazivao tri sjednice mjesečno, što je, kako kaže, najveći broj održanih sjednica u jednom parlamentu u BiH.

- Planiramo od septembra nastaviti tim tempom jer je jako puno materijala i zakonskih propisa koji su u nacrtu i planiramo nastaviti taj ritam od dvije ili tri sjednice mjesečno – zaključio je Okerić.

Izostanak sa današnje sjednice opravdali su zastupnica Segmedina Srna, te zastupnik Sead Milavica.

Posljednjoj sjednici koja se održavala u četvrtak protekle sedmice prisustvao je 31 zastupnik, od njih 35, a izostanak su najavili Mirza Čelik i Haris Pleho, dok je nastavku te sjednice u petak prisustvovao tek 21 zastupnik, a izostanak su opravdali Mirza Čelik i Haris Pleho, te Senad Hasanović, Sead Milavica i Vedran Jakupović.

Dvadeset i sedam zastupnika prisustvovalo je 35. sjednici Skupštine, 34. sjednici 34 zastupnika, a na 33. 29 zastupnika, kada su izostanak opravdali zastupnici Segmedina Srna-Bajramović i Sead Milavica.

Pokušali smo dobiti informacije o zastupnicima koji su u prethodnom periodu najviše izostajali sa sjednica, ali nismo dobili odgovor iz skupštinskih službi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.