open-navfaktor-logo
search
Spremna izmjena odluke
Planirana nabavka još novih helikoptera za OSBiH uz pomoć partnera iz SAD-a
Višegodišnji projekat nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage Bosne i Hercegovine, koji je prvobitno trebao biti realiziran do 2021. godine, trebao bi biti produžen za šest godina. Istovremeno je spremna i izmjena odluke kojom se produžava projekt remonta postojećih helikoptera.
05.01.2022. u 20:38
get url
text

Razlog tome su finansijska sredstva.

Izmjene odluka o nabavci novih helikoptera te o remontu postojećih spremne su i upućene u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje treba da ih potvrdi.

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, istakao je da je sreća da su partneri iz SAD-a raspoloženi da u nabavci novih letjelica proizvođača Bell učestvuju sa 80 do 90 posto sredstava, a BiH će u nabavci učestvovati sa simboličnim sredstvima.

- Čekamo ove tehničke stvari, da Vijeće ministara BiH počne odlučivati – dodao je ministar Podžić.

U međuvremenu je Bosna i Hercegovina u okviru ovog projekta uspjela, uz finansijsku podršku partnera, nabaviti četiri američka helikoptera koji su svečano isporučeni prošli mjesec.

VEZANI TEKST - Ovako izgledaju novi helikopteri Oružanih snaga BiH

Koliko ih još treba biti nabavljeno do 2027. godine nije precizirano u predloženoj izmjeni odluke koja čeka na Vijeće minstara BiH.

- Razlog donošenja Odluke o izmjeni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine je taj je taj što se projekat neće moći završiti u skladu s planiranom i odobrenom dinamikom, a nabavka helikoptera predstavlja nulti prioritet finansiranja. Produžavanjem roka realizacije projekta stvorili bi se preduvjeti za završetak procedure predmetne nabavke, a sve u cilju ispunjavanja kako vojnih tako i civilnih potreba na prostoru Bosne i Hercegovine – navedeno je u predloženoj odluci.

Istaknuto je da je nabavka helikoptera od strateške važnosti za osiguranje operativnosti OSBiH, ali i da je proces nabavke veoma kompleksan i dugotrajan.

Izmjena Odluke o nabavci helikoptera

Ministar Podžić je kazao da BiH simbolično učestvuje u nabavci jer nikada Vijeće ministara BiH, odnosno država, nije uložila u projekte iz programa za modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Napomenuo je da je na računu ostalo oko 1,5 milion KM, a postoje i aktivnosti u vezi s prodajom sekundarnih sirovina, što bi također moglo biti iskorišteno za učešće BiH u nabavci novih letjelica.

Novi helikopteri su neophodni jer se zbog godina starosti postojećih dovodi u pitanje operativnost materijalnih resursa za realizaciju propisanih misija Oružanih snaga BiH, ugrožava sigurnost ljudskih i materijalnih resursa prilikom njihovog angažmana, a za dio letjelica nije rentabilno daljnje ulaganje u remont.

Kada je u pitanju remont postojećih helikoptera, gdje je bilo poteškoća prilikom ugovaranja, zbog čega je i spremna izmjena odluke, ministar Podžić je rekao da misli da i neće biti potrebno to raditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.