open-navfaktor-logo
search
Atrakcija
Planirani brojni projekti: Vodopad Blihe, dragulj Sanskog Mosta, dat na upravljanje Turističkoj zajednici
Općinsko vijeće Sanski Most donijelo je nedavno Odluku o davanju Turističkoj zajednici te općine na upravljanje, korištenje i održavanje područja oko vodopada Blihe, prirodnog dragulja i jednog od najvećih turističkih atrakcija u regiji.  
02.09.2023. u 11:28
get url
text
Blihe vodopad
Blihe vodopad

Ovom odlukom Turističkoj zajednici Sanski Most daje se na upravljanje, korištenje i održavanje bez naknade područje oko vodopada, odnosno pristupni put, parking prostor, pješačka staza - stepenice, platforma, vidikovac i pripadajuća zelena površina.

- Mi smo 7. augusta 2023. godine preuzeli gazdinstvo od JKP Sana koji su prije toga vodili vodopad Blihe. Što se tiče samog upravljanja, mi smo na korištenje dobili područje oko vodopada Blihe, vodeni pojas, prilazni put i sadržaj koji je dosad bio. Prije nekoliko godina je urađen pristupni put do samog vodopada i veoma lijepo izgleda, što je uveliko poboljšalo sam pristup i turističke potencijale tog područja - kaže v.d. direktora Turističke zajednice Sanski Most Edis Rasavac.

Prema Odluci koju je Općinsko vijeće donijelo, Turistička zajednica Sanskog Mosta obavezna je da u skladu sa zakonom organizuje nesmetano funkcionisanje, pružanje usluga, održavanje i čišćenje prostora u cilju zaštite okoliša, očuvanja i unapređenja izgrađene infrastrukture, odnosno zaštite područja oko vodopada Blihe.

- U izradi je web stranica Turističke zajednice putem koje ćemo promovirati sve naše turističke potencijale, a svakako planiramo to raditi i putem društvenih mreža, kao i putem sajmova. Vodopad Blihe je sam po sebi atrakcija i među prvih pet je atrakcija u BiH, zbog čega je ove godine premašio sva turistička očekivanja. U planu imamo projekte koji će ovisiti od finansijskog potencijala - ističe Rasavac.

Turistička zajednica Sanski Most obavezna je da omogući korištenje svih sadržaja zainteresiranim osobama uz naknadu u iznosu od 3,00 KM za odrasle, 1,00 KM za djecu i 2,00 KM za organizovane grupe iznad 10 ljudi.

U planu je da se osvijetli vodopad Blihe za noćne posjete, izgradi žičara za invalidne i slabije pokretne osobe, te zip line kao neka vrsta adrenalinske turističke ponude.

- Te projekte planiramo realizirati iduće godine. Na lokalitetu Jasice proteklih dana je izgrađen adrenalinski park za djecu u bajkovitom kanjonu rijeke Blihe, nedaleko od poznatog vodopada. Za početak rada Turističke zajednice osiguran je inicijalni grant u visini od 200.000 KM za ovu godinu s ciljem izgradnje infrastrukture Turističke zajednice, ali je plan da ona s vremenom bude više samoodrživa - kaže Rasavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.