open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Platforma za progres brani Majstorovića: Bogićević najbolji izbor za gradonačelnika Sarajeva
 Platforma za progres (PzP) ostaje pri čvrstom stavu da je Bogić Bogićević najbolji izbor za gradonačelnika Sarajeva.
27.03.2021. u 13:12
get url
text

- Željko Majstorović, prilikom izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Jasmina Ademovića, nije glasao protiv već suzdržano, a u skladu sa njegovom savješću i uvjerenjem da je nepotizam jedan od najvećih problema bh. društva i da je dužan prema takvoj pojavi izraziti protest - saopćeno je iz PZP-a.

Iz ove stranke navode da "Željko Majstorović nije glasao protiv, niti suzdržano pri glasanju za gradonačelnika, Bogića Bogićevića, što se u medijskim nastupima željelo predstaviti".

- Postupak izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i njegovog zamjenika karakteriziran je političkim manipulacijama koje su za posljedicu imale neopozivu ostavku Bogića Bogićevića, ali i odluku Željka Majstorovića da bude suzdržan u političkom postupku - navodi se u saopćenju.

Iz PzP-a, također, navode da je vijećnik ove stranke javno obznanio svoju podršku Bogiću Bogićeviću i svojim potpisom deklarativno prenio stav Platforme za progres.

- Vijećnici Platforme za progres ne glasaju po direktivama vrha Platforme za progres nego po svojoj savjesti. Pogreška Željka Majstorovića je u tome što nije ispoštovao dokument o namjeri glasanja za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika, koji je potpisao za što će Platforma za progres pokrenuti interni postupak za utvrđivanje njegove odgovornosti - navodi se.

PzP smatra da je "gospodin Bogićević je odstupio, ne zbog moralnosti vijećnika Platforme za progres, već zbog politikanstva ostalih protagonista postupka".

- Život i djelo Željka Majstorovića govore za sebe i on je javno obznanio svoj glas, neobilježen kružićima, iksićima i drugim znakovljem tipičnim za političku scenu Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju, glas Željka Majstorovića je bio samo jedan od osamnaest glasova koje je većina tvrdila da ima. I konačno, kada je imao priliku, Željko Majstorović je glasao za Bogića Bogićevića - navode iz PzP-a.

Kako nadalje navode, Platforma za progres će se uvijek boriti protiv manipulacija demokratskim procesima, čak i kada je to nepopularno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.