open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Platforma za progres: Koalicije nisu dogovorene, nastavljaju se razgovori sa građanskim strankama
Platforma za progres demantovala je tvrdnje o bilo kakvim dogovorenim ujedinjenjima ili koalicijama, nakon što su se u medijima pojavili napisi o mogućim ujedinjenjima Platforme za progres sa određenim strankama.
29.04.2021. u 08:17
get url
text

- Kao što je predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije. Na sastancima se razgovaralo o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni. Međutim, nisu postignuti bilo kakvi dogovori o formatu tog zajedničkog djelovanja, a razgovori će se nastaviti i u narednom periodu. Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, kojim se može promijeniti stanje u državi. Prilika za početak tih promjena su Opći izbori 2022 naveli su iz Platforme.

Napominju da predsjednik Platforme za progres nije ovlašten za zaključivanje dogovora o ujedinjenju ili koalicijama i da takve odluke donose najviši organi stranke. Prema Statutu Platforme za progres, dodaju, predsjednik ima pravo predložiti određeno rješenje koje potvrđuje Predsjedništvo, a konačnu odluku donosi Kongres Platforme za progres.

- Nedavna dešavanja u Bosni i Hercegovini i Međunarodnoj zajednici pokazuju da je historijski momenat u kojem se nalazimo presudan kada je u pitanju opstanak države kakvu znamo i smatramo da je saradnja između stranaka koje joj žele dobro neophodna kako bi se promijenio kurs kojim Bosna i Hercegovina trenutno ide. Zbog toga, Platforma za progres napominje da će se razgovori sa građanskim strankama nastaviti, radi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.