open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Platforma za progres: Nakon fijaska u Briselu, danas novi debakl vladajuće koalicije u Sarajevu
Još jedan sastanak stranaka koji čine koaliciju na državnom nivou, SNSD-a, HDZ-a i Trojke, koji je bio zakazan za danas u 14 sati, je otkazan.
11.12.2023. u 16:53
get url
text

- Da državna vlast ne funkcionira, građanima je jasno, a posljednji fijasko iz Brisela, gdje je išla delegacija od više od 40 likova iz vladajuće garniture, dokaz je da Bosna i Hercegovina nema funkcionalnu i odgovornu vlast. Ljudi u Briselu su se čudili čemu toliko nepotrebnih ljudi, jer, nažalost, na kraju nije došlo do bilo kakvog pomaka na našem evropskom putu - saopćili su iz Platforme za progres.

Otkazivanje današnjeg sastanka, dodaju, samo je nastavak debakla Trojke, HDZ-a i SNSD-a, jer se ne donose reformski zakoni, jer ne funkcionira Vijeće ministara (osim kada treba nekome udijeliti fotelju), a Parlament odavno samo statira bez ikakve zakonodavne inicijative i operativnog djelovanja koje bi građanima donijelo neke promjene na bolje.

- Državna vlast je, dakle, blokirana, kao i Parlament Federacije BiH zbog pokušaja da se na poziciju ustavnog sudije instalira dokazani HDZ-ov kadar, Marin Vukoja. Jasni su motivi Milorada Dodika i njegovog SNSD-a: što gore za državu, to bolje za njih. Jasni su motivi i Dragana Čovića čije ''europejstvo'' najbolje na svojoj koži osjete ''nehrvati'' u sredinama gdje HDZ neprikosnoveno vlada, poput Stoca i Čapljine, ali nesnalaženje "Trojke", popuštanje zarad fotelja i odsustvo njihove odgovornosti prema državi, poprima ozbiljne posljedice koje će biti teško ispraviti - saopćili su.

Platforma za progres je, napominju, upozoravala da je prvobitna ''koalicija'' od 11 stranaka koje su trebale podržati Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH potpuna zabluda i da su to stranke koje ne mogu funkcionirati na temama koje će društvu donijeti boljitak.

- Udruživanje samo da bi bili protiv nekoga, a ne za nešto konkretno, kratkog je daha. Upozoravali smo i da takozvana "Osmorka" nema bilo kakvu ozbiljnu namjeru da uspostavi funkcionalnu vlast, a kad je ostala "Trojka", od nje su ostali samo zauzimanje fotelja i populistički personalni obračuni koji pokrivaju njihov nerad, nesnalaženje i podilaženje, prije svih, Draganu Čoviću.

VEZANI TEKST - Otkazan sastanak SNSD-a, HDZ-a i "Trojke": Nema spremnosti za razgovor

Imajući u vidu ove činjenice i očiti scenarij da neće biti pravih reformi, Platforma za progres poziva visokog predstavnika da izmjeni izborna pravila, da uvede elektronsko glasanje i mogućnost da konačno dobijemo poštene izbore. Vladajući to očito nikada neće uraditi. Vjerujemo da jedino sa izmijenjenim izbornim pravilima možemo dobiti nove vlasti, drugačije u obnašanju svojih pozicija i shvatanju države i njenih institucija - naveli su iz Platforme za progres i dodali:

- Samo drugi političari koji za istinski i iskreni cilj imaju Evropsku uniju i NATO mogu vratiti građanima povjerenje u institucije i donijeti neophodne promjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.