open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković o diplomatskom incidentu u Sarajevu: Dobro je da se to danas desilo...
Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da je nedolaskom na sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog predsjedavajućeg Željka Komšića "dodatno osvijestio" kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice EK Ursule von der Leyen "problem pozicije Komšića koji je izabran glasovima Bošnjaka".
23.01.2024. u 22:18
get url
text

VEZANI TEKST - EU u BiH pregovara sa crnolistašima, separatistima, zagovornicima apartheida i sarajevskim klimoglavcima

Predsjednica Evropske komisije i nizozemski premijer sastali su se danas s članovima državnog predsjedništva, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati sa Željkom Komšićem.

- Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas kad smo došli u zajednički posjet Sarajevu pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera - kazao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

- Oni su (Rutte i Von der Leyen) to itekako razumjeli. Ja sam im to naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i njihovim saradnicima veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu (BiH) - kazao je Plenković koji je ponovio da Komšić "nije legitimno izabrani član Predsjedništva" jer je "izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati"

(Komšić je u tri navrata izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kako je definisano po Ustavu i zakonu u kojima nigdje ne postoji da treba predstavljati samo jedan narod, op. aut.)

VEZANI TEKST - Plenkovićeva "konzistentna politika": Nije problem Komšić, već su se sastajali, radi se o nepoštivanju države BiH

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli lokalne političare na provedbu reformi nužnih za odluku Europskog vijeća u ožujku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Plenković je ocijenio da je taj posjet bio "bogat, sadržajan i nadasve uspješan".

Pojasnio je da je do posjeta došlo u tom formatu jer je Hrvatska "najveći prijatelj i zagovaratelj BiH", a Nizozemska je zemlja "tradicionalno najviše rezervirana i skeptična prema procesu proširenja", dok predsjednica Komisije zajedno s povjerenikom za proširenje treba predložiti Evropskom vijeću otvaranje pregovora.

Na pitanje o situaciji u Njemačkoj u kontekstu toga da je desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) druga najjača stranka, a čelnica stranke najavljuje referendum o napuštanju Europske unije u slučaju dolaska na vlast, Plenković je kazao kako prati situaciju u Njemačkoj, ali da ne vidi "opasnost od takvog scenarija".

- Ja mislim da se taj scenarij neće dogoditi, da su njemačka javnost i građani dovoljni zreli, da će stranke koje će upravljati Njemačkom dugo vremena biti one stranke koje su, recimo to tako, stranke političkog "mainstreama" ili matice - kazao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.